На порозі нового етапу українського хаосу з диригентами у кремлі

04.07.2020 17:11   -
Автор:

Парламент України задовольнив прохання про відставку глави Нацбанку Якова Смолія. “За” проголосували 286 депутатів. Колишній глава центробанку відповів на кілька запитань нардепів, проігнорувавши деякі з них. Ввечері 1 липня голова Національного банку подав у відставку, пояснюючи це рішення “систематичним політичним тиском”.

Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні“, – написав у заяві про відставку Яків Смолій.

В Офісі президента спростували будь-який тиск на інституцію та заявили, що НБУ “буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності.

Яків Смолій мав би очолювати НБУ до 2025 року.

Розмови про відставку Смолія почалися після отримання грошей від МВФ.

«Україна щойно повністю отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ. Чи знали ви, що кошти надходять не напряму від МВФ, а від країн-членів Фонду? Відучора кошти надходили частинами в доларах, євро, єнах, фунтах і юанях – валютах, що входять у SDR. Зараз процес завершено“, –  писав тоді голова Нацбанку Смолій.

«Після першого траншу – очікується чотири перегляди програми. У червні, вересні та грудні цього року та в червні наступного. Перекази червня та вересня завершаться відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року. За ними Україна загалом може отримати $1,4 млрд. Перегляди грудня цього року та червня наступного завершаться відповідно 15 травня і 15 жовтня 2021-го. Вони передбачають сумарне фінансування на суму ще $1,5 млрд.»

Банк був останнім важливим державним органом, керівництво якого не змінив президент Зеленський.

Заступник голови парламентського комітету, депутат від “Голосу” Ярослав Железняк (український економіст, з 2017 року — радник прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з парламентських відносин, викладач Київської школи економіки)  попередив про відповідальність тих, хто критикував політику Нацбанку, і готовий проводити іншу: “Голова Національного банку прийшов — гривня була 26, і йде — гривня 26. Це та якість, яку б я хотів бачити від ваших наступників, — заявив депутат. — Хто готовий взяти відповідальність, що через кілька місяців курс не злетить до 30 гривень за долар? Тому що відповідальність буде на табло обмінників, коли гроші перетворюватимуться на папірці. Відповідальність буде, коли ви натиснете зелену кнопку, і призначите 100 % свого голову Національного банку”. Голоси за відставку Смолія дали депутати фракцій «Слуги народу», «ОПЗЖ», «Батьківщини», «За майбутнє», «Довіра». 

Так прокоментував Ярослав Железняк весь цей скандал: «То хто ж здійснював політичний тиск на Голову Нацбанку? Щойно на моє запитання Голова НБУ підтвердив, що причина відставки – це вимоги деяких депутатів, Уряду та Офісу Президента надрукувати гроші та включити ручне управління курсом та інфляцією, аби наповнити завідомо нереалістичний бюджет. То що, у когось ще залишаються сумніви, що друкарський верстат вже розігрівають?»

Але, якщо українські політики вважають винуватцями зміщення голови Нацбанку слуг та Зеленського, український блогер-американіст Олег Пономар убачає тут іншу руку, яка смикає за мотузки українських можновладців. Він впевнений, що все це замовляє кремль у власних інтересах, а вже місцеві виконавці свідомо чи ні, – просто пішаки або ж навіть камікадзе, адже ніхто не може гарантувати, що злочинцям та зрадникам, на яких вони перетворюються, вдасться уникнути відповідальності перед українцями.

На думку блогера дискредитація політики Нацбанку і його голови – складова гібридної інформаційної війни, яка передбачає відторгнення України від цивілізованого світу й поглинання її Московією.

Автор – Боніфацій