Пінгвіни радіють кліматичним змінам

04.07.2020 16:46   -
Автор:

Пінгвіни радіють кліматичним змінам, оскільки вони, завдяки потеплінню, опинилися на першій лінії узбережжя Антарктиди, а ол-інклюзів Антарктики тепер забезпечено більшим та смачнішим крилем.

Дослідники були здивовані, виявивши, що пінгвіни Аделі в Антарктиді віддають перевагу зменшенню морського льоду. Оскільки кліматичні моделі передбачають швидке скорочення морського льоду на континенті протягом останнього століття, цей знаковий полярний хижак може стати рідкісним переможцем глобального потепління. Їхні результати досліджень опубліковані 24 червня 2020 р. У Science Science .

Біологи з Національного інституту полярних досліджень (NIPR) зазначили, що чим більше льодовиків тане, тим швидше зростає популяція пінгвінів Аделі — найпоширенішого на всьому узбережжі Антарктиди та антарктичних островах. Це один з найпівденніших видів морських птахів і один із найпоширеніших видів пінгвінів. Названий французьким дослідником Дюмоном  д’Урвієм на ім’я своєї дружини Аделі. Науковці з’ясували, чому так відбувається, спостерігаючи за життям 175 птахів: куди вони ходять, скільки їдять і де плавають.

Усе виявилося досить просто — чим менше льоду, тим більше пінгвіни можуть плавати, а не пересуватися пішки. Оскільки вони плавають набагато краще, то витрачають на це менше енергії. Пінгвінам більше не доводиться йти до найближчого розлому в льодовику, щоб пірнути за їжею. Коли води стало більше, птахи змогли стрибати в неї майже зі свого гнізда. Крім того, знизилась конкуренція за їжу — завдяки теплу збільшилась кількість криля — основної їжі пінгвінів.

Вперше за всю історію Антарктики температура піднялася вище 20 градусів. 

Окрім цього, 6 лютого аргентинська дослідницька станція на Есперансі заміряла 18,3°С, що стало найвищим показником на континентальному Антарктичному півострові.

 Цей регіон зберігає близько 70% прісної води у світі у вигляді снігу і льоду.

Вчені ООН прогнозують, що до кінця цього століття океан буде на 30-110 см вище залежно від зусиль людини щодо скорочення викидів і чутливості крижаних щитів.

Кліматичні зміни призвели до того, що на поверхні талого льоду на Антарктиді почали цвісти зелені водорості, які видно навіть з космосу.

Автор – Боніфацій