На лівому березі Дніпра комплексно реконструюють сквери та інші зони відпочинку

01.04.2021 10:21   -

У різних районах лівого берега Дніпра комплексно реконструюють зелені зони. Роботи проводять на завдання міського голови Бориса Філатова, щоб дніпряни у своїх мікрорайонах мали можливість відпочивати на упорядкованих територіях. Наразі триває реконструкція скверу на просп. Слобожанському, 63-65.

«Дніпро продовжує гарну тенденцію зі створення сучасних локацій для відпочинку. Ця зелена зона на Слобожанському проспекті історично залишилася не забудованою. Тому міська влада вирішила зробити комплексну реконструкцію. У результаті очікуємо на так би мовити мінісквер «Прибережний». Тут серед іншого буде сучасна інфраструктура, дитячі майданчики, зони для відпочинку, освітлення, газони із системою автоматичного поливу, а також велика кількість висаджених дерев, кущів, квітів. Наше спільне завдання – будувати місто-сад, місто мрії, а зелені зони у мікрорайонах повинні перетворюватися на оазиси, де збиратимуться багато дніпрян. Ця реконструкція вкотре доводить, що ті обіцянки, які давала міська влада, виконуються», — підкреслив секретар постійної комісії міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин, депутат міської ради Сергій Пустовий.

Водночас архітектор проєкту Сергій Дербін зазначив: «Територія скверу, окрім ігрових, дитячих, спортивних зон, достатньо щільно буде наповнена елементами благоустрою – лавами, шезлонгами, пішохідними доріжками, урнами тощо. Ефект підпірної стіни з боку проїжджої частини проспекту вже підсилено спеціальною геопластикою із землі, щоб максимально знизити шум від дороги».

За словами представника підрядної організації, яка проводить реконструкцію скверу, Ігоря Зінченка, наразі роботи виконані близько на 30 %. Він додає: «З потеплінням перейшли до активної фази робіт. Продовжуватимемо бетонування доріжок і паралельно укладатимемо плитку, а також вимощення. Йдемо за графіком».

Дніпрянка Галина Денисенко радіє, що невдовзі зовсім поруч з’явиться новий сучасний сквер: «З нетерпінням очікуємо на закінчення робіт, матимемо чудову упорядковану зону дозвілля. А до цього часу назвати цю територію сквером було важко, вона була схожою на смітник. Дуже добре, що міська влада взялася за це питання, матимемо родзинку і на своєму районі».

Ще один оновлений сквер цього року з’явиться на лівому березі – на розі вул. Калинової та Образцова. «Ініціативні мешканці ще торік звернулися до міської ради, щоб взяти на баланс цю територію для обслуговування. Це було зроблено. Окрім того, вирішили теж провести тут комплексну реконструкцію. За проєктом будуть нові тротуарні доріжки, місця для відпочинку, великий дитячий майданчик, зона для вигулу собак, сучасне освітлення, зокрема й улаштоване з-під землі, а також для підсвічування крон дерев. Словом, комплексно реконструюємо цю територію, щоб мешканці мали сучасну зелену зону відпочинку», — підкреслив Сергій Пустовий.

Мешканка вул. Калинової Світлана Гаврилова очікує на реконструкцію скверу: «Йому дійсно потрібно вже дати нове життя, оскільки асфальт старенький, а також дитячий майданчик, лави, урни – геть усе. Щодня гуляємо тут із синами, оскільки іншого місця на районі нема».

Ще одна локація, де цього року продовжуватиметься реконструкція – сквер Усачова (просп. Петра Калнишевського, 27-К). Торік тут виконали роботи першого етапу – збудували технопарк для дітей з ігровими зонами та зонами для відпочинку, майданчик для собак. А цього року розпочнеться реконструкція території скверу під скейтпарк, також упорядкування зеленої зони.

«Як і обіцяли мешканцям цього району, продовжуватимемо реконструкцію скверу Усачова. Проєкт чергового етапу вже готовий, він на експертизі. Плануємо, що у травні вже почнуться роботи. У комплексі вийде гарна, упорядкована зелена територія, де буде улаштована велика чаша для катання скейтерів, ролерів. А третім етапом реконструкції плануємо тут ще й велику спортивну зону із футбольними, баскетбольними, волейбольними полями, а також можливістю пограти у теніс та інші види спорту», — розповів Сергій Пустовий.

Зі свого боку головний художник Дніпра Сергій Білопольський підкреслив важливість створення таких сучасних рекреаційних зон з різними локаціями на мікрорайонах: «Раніше міста проєктувалися так, що все йшло від центру – площі, пам’ятники, знакові місця. А насправді – це утопічно. Місто розростається, і це правильно – розвивати мікрорайони, створювати там інфраструктуру, парки, сквери, зелені зони. Словом, місто наразі розвивається у правильному напрямі».

Головний художник Дніпра також додав, що є ідея: після будівництва скейтпарку віддати його стрітартерам для розмальовування.