На допомогу ОСББ і ЖБК: міська рада Дніпра збільшила фінансування програми

24.03.2021 14:00   -

Під час 5-ї чергової сесії Дніпровської міської ради депутати ухвалили зміни до «Програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2020 – 2024 роки». Як зазначалося раніше, через зміни у законодавстві у роботі ОСББ та ЖБК виникли певні перешкоди. Аби учасники програми гарантовано провели заплановані ремонти, міська влада знизила відсоток коштів від будинку з 36 % до 25 %, а для нових ОСББ – з 25 % до 20 %. Також, щоб спростити підготовчі процеси, створено нове управління з питань самоорганізації населення Дніпровської міської ради. Воно працюватиме із закупівлями, казначейством, складатиме технічну документацію.

«Проаналізувавши досвід минулих років і враховуючи зміни у законі про закупівлі, стало зрозуміло, що багато голів ОСББ не можуть брати участі у торгах, зокрема й у «ProZorro». Саме тому міська влада перейняла функцію замовника на себе, створивши управління з питань самоорганізації населення, щоб позбавити людей зайвого клопоту щодо ведення торгів, складання відповідної документації та роботи з казначейством», – пояснив депутат міської ради Северин Маринчук.

Зі свого боку начальник відділу по роботі з проєктами управління з питань самоорганізації населення ДМР Владислав Макарець додав: «Наразі у місті створено 1 581 об’єднання. Участь у програмі співфінансування регулярно беруть 300–400. Тобто менше третини дійсно розуміють і мають досвід поводження з бюджетними коштами. Але з року в рік досвідчені об’єднання становлять велику конкуренцію тим, які тільки-но починають діяльність. Своїми діями міська влада прибирає цю дискримінацію, щоб всі півтори тисячі об’єднань могли ремонтувати власні будинки, роблячи посильні внески».