До 100-річчя Української революції і 30-річчя Незалежності України у Кривому Розі встановлять пам’ятник отаманові

24.03.2021 14:41   -

У Кривому Розі на кошти благодійників виготовили і готують до встановлення пам’ятник українському отаманові Костю Пестушку (Степовому-Блакитному), який в роки Української революції боровся проти військ більшовиків, – повідомляє Меморіал Визвольного Руху Сайт про суспільство та культуру.

Тривають роботи з підготовки, наприкінці лютого було завезено кілька брил граніту для оздоблення пам’ятника. Архітектор Євген Головін, скульптор Олександр Канібор (старший) і технічний керівник проєкту Микола Ястреб визначалися з варіантами порізки граніту. Згодом порізаний граніт до пам’ятника надалі оброблять для остаточної підгонки.

May be an image of стоїть та скульптура

До початку будівельних робіт безпосередньо на місці встановлення пам’ятника в парку Будівельників у металургійному районі міста Кривого Рогу (вул. Тбіліська в районі трампарку) буде завершено нанесення написів, які мають бути на пам’ятнику, проведено зачистку і шліфовку гранітної фігури та постаменту.

May be an image of одна або кілька осіб

Загалом, за проєктом, вартість усіх запланованих робіт і використаних матеріалів складе 417 тисяч гривень. Фінансування повністю лягло на плечі благодійників і волонтерів — небайдужих криворіжців, а також жителів інших міст і регіонів України.

Оскільки пам’ятник будується за громадською ініціативою, то й кошти, передбачені проєктом будівництва, зібрають за рахунок посильних внесків, зроблених вдячними нащадками героїв Українського Визвольного Руху – членами Криворізької громади і небайдужими громадянами з інших міст і сіл України, які усвідомлюють надзвичайну важливість цієї справи і моральний обов’язок щодо належного вшанування українських звитяжців, що віддали свої життя за нашу свободу.

Немає опису світлини.

Запрошують всіх співвітчизників, підприємців, бізнесменів і меценатів долучитися до спільної справи – спорудження першого на Криворіжжі пам’ятника борцю за вільну Україну доби Української революції 1917-1921 років – одному з найвизначніших провідників українського повстанського руху в нашому краї отаману Костю Пестушку (Степовому-Блакитному). Це буде спільний гідний внесок у вшанування героїв Української Незалежності, дві визначні дати якої ми відзначаємо цього року – 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років і 30-річчя Державної Незалежності України.