У Дніпрі провели вперше “ювелірні” операції

24.03.2021 13:58   -

У ендоваскулярному центрі лікарі виконали вперше в історії лікарні “ювелірні” операції – ендопротезування аневризми черевного відділу аорти, двом хворим, – повідомив завідувач онкологічним відділенням Сергій Тимчук.

Метою операції є виключення з кровотоку розширеної частини черевної аорти для того, щоб уникнути її розриву, і заміна її синтетичним протезом. При протезуванні аорти немає відторжень, протези вірно служать протягом усього життя хворого.

Ендоваскулярна хірургія – це малоінвазивні операції на судинах, яківикористовуються для лікування серцево-судинних захворювань, доброякісних та злоякісних пухлин. Сучасні методики засновані на застосування інноваційного ангіографічного обладнання, вони відкривають нові можливості в лікуванні патологій, особливо за наявності протипоказань для традиційного хірургічного втручання.

За його словами, судинні хірурги разом із досвідченим консультантом у проведенні таких складних і копітких операцій встановили графт стент-системи двом хворим, яким украй необхідно було ендопротезування.

«Раніше такі втручання проводилися тільки відкритим способом – це в рази збільшує ризик самої операції і подовжує післяопераційний період в цілому. Стан хворих – задовільний, готуємо до виписки», – зазначив Сергій Тимчук.

Сучасна судинна хірургія не тільки вимагає високого професіоналізму від фахівців, а й застосування інноваційного обладнання, яке відкриває нові можливості в діагностиці та лікуванні багатьох захворювань в таких галузях:

  • гінекологія;
  • урологія;
  • кардіологія;
  • онкологія та ін.

Ендоваскулярна операція має ряд відмінностей і особливостей в порівнянні з традиційним втручанням. Лікар не робить розрізи, а проводить втручання в судини через невеликі проколи в шкірі, тому не потрібне застосування загального наркозу. Зазвичай достатньо місцевої анестезії. Весь процес контролюється за допомогою рентгенівського випромінювання.