На “Червоному Камені” повінь

11.02.2021 11:42   -

Вчора, 10 лютого, після рясних опадів у Дніпрі, на житловому масиві Червоний Камінь, вийшло з берегів, наче навесні у повінь, знамените штучне озеро.
Прогулянкові доріжки уздовж озера затоплені, пройти по ним неможливо. До самого водоймища теж дуже складно підібратися – заважає снігова мамалига, сходинки для спуску вкрилися льодом. Людей на кар’єрі зараз немає, зате оселилася зграя диких качок, – повідомляє Відкритий.
Зазвичай цих птахів можна побачити на Краснокаменській косі, яка стрімить неподалік від житлового масиву.

Ім’я житлового масиву «Червоний Камінь» походить від колишнього кар’єру, де колись видобували червоний граніт.

На місці кар’єру з’явилося красиве штучне озеро, заповнене джерельними водами. Його діаметр — близько 200 метрів, глибина — від 6 до 20 метрів, площа водного дзеркала — 2,5 гектарів.  Пізніше навколо озера зробили зону відпочинку, яка стала улюбленою локацією для прогулянок у місцевих жителів.

Ця придніпровська територія була вільна від забудови. На початку 1970-х років на цьому місці були болота, заплави, гори промислових відвалів. Під житловий масив відвели територію в 250 гектарів. При цьому частину території довелося спеціально намивати. Для підготовки ділянки під забудову першої черги Червоного Каменя намили 900 тисяч кубометрів піску. Ці роботи проводив трест «Дніпроспецбуд», яким керував Борис Мільман — відомий будівельник дніпропетровської набережної. В районі майбутнього житлового масиву планувалося створити велику рекреаційну зону. Частина дніпровських плавнів повинна була перетворитися в розкішний гідропарк.

«Можна без перебільшення стверджувати, що населення Діївського масиву буде жити на курорті», — писали автори книги «Дніпропетровськ сьогодні та завтра» в 1973 році.

Житловий масив виник між двома старовинними поселеннями — Діївка та Нові Кайдаки, заснованими ще в XVII—XVIII століттях. В районі традиційної одноповерхової забудови за два десятиліття зросли квартали багатоповерхівок, в яких отримували квартири в основному робітники прилеглих промислових підприємств.

14
18
12
3-9