Після припинення вільного інфікування громадян промосковськими каналами, чинна влада заборонила також ін’єкції українців препаратами з держави-агресора

11.02.2021 11:20   -

Кабінет міністрів заборонив реєструвати в Україні вакцину проти коронавірусу, розроблену в Російській Федерації. Відповідну постанову Кабміну опубліковано на сайті уряду під назвою “Деякі питання державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, під зобов’язання для екстреного медичного застосування.”

Також постанова встановлює таке:

«Реєстрація вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, під зобов’язання для екстреного медичного застосування, розробка та/або виробництво яких здійснено в державі, визнаній Верховною Радою державою-агресором, забороняється».

Постачання і перевірка вакцини інших виробників регулюються домовленостями, підписаними Україною в рамках механізму COVAX. Контроль за цими вакцинами здійснює Державний експертний центр МОЗ.

Зусилля Європи з метою нарощування щеплень для боротьби з Covid-19 відкрили для РФ двері для ще однієї можливості на передовій її протистояння із Заходом – повідомляє Bloomberg.

Україна є найбільшою з небагатьох країн на континенті, яка не почала вводити ін’єкції своїм людям. Проблема проста: 42-мільйонному населенню немає чого дати, оскільки запаси, які уряд забезпечив, або не були дозволені для використання, або не надійшли.

Зволікання у цьому питанні загрожує геополітичними наслідками, а також посиленням внутрішнього тиску на президента Володимира Зеленського. Після приходу до влади в 2019 році з обіцянкою очистити корупцію і домовитися з Путіним, він потрапив під атаку за свою непрофесійність, популізм та кумівство. А під час, коли потрібно організовувати боротьбу з пандемією коронавірусу, його популярність впала до рекордно низького рівня. Він заявив, що Україна отримає вакцини наступного місяця, хоча не сказав звідки. 

Окремий контракт на купівлю вакцини в Індії було скасовано після того, як міністр охорони здоров’я обрав китайську, але спричинив галас через завищену ціну та незрозумілого посередника. Справді, Україна мала достатньо грошей і була готова придбати вакцини, за словами Іни Іваненко, виконавчого директора організації “Пацієнти України” . “Інші країни, які розпочали переговори з виробниками майже одночасно з Україною, вже мають портфель із декількох вакцин і вже розпочали вакцинацію”, – сказала вона.

А промосковські сили, зокрема кум Путіна Віктор Медведчук повідомив, що Харківська фармкомпанія «Біолік» подала заявку на реєстрацію в Україні російської вакцини. Він заявляв, що за умови реєстрації, організувати виробництво вакцини «Спутнік V» можна за 3-6 місяців. Bloomberg з цього приводу написав, що вакцина cтала зброєю в конфлікті України та РФ.

Вакцинація проти COVID-19 у клінічній лікарні Сімферополя в Криму, Росія
Пацієнт прибуває для отримання вакцини Sputnik до лікарні в Сімферополі, Крим, 20 січня.
Фотограф: Сергій Малгавко / ТАСС / Getty Images

Тим часом Путін нібито вже здобув пропагандистську перемогу, розгорнувши щеплення “Супутніком” на окупованому Кримському півострові та окупованих частинах в східних регіонах України. Також московський сателит Сербія просив вакцини “Спутнік”, а Угорщина минулого тижня стала першим членом Європейського Союзу, який дозволив щеплювати цим препаратом. А в сусідній Білорусі диктатор Лукашенко дозволив проводити експеримент над усім населенням для встановлення реакції населення на масову вакцинацію.

Влада в Україні “не має чіткого уявлення про те, які вакцини будуть доступні і коли”, – сказав Євген Комаровський, популярний лікар-шоумен і колишній радник Зеленського. “Пропаганді вакцинації приділяється так мало уваги, і програма настільки недофінансована, що я дуже песимістичний щодо перспектив щеплення тут”.

Через всі ці обставини Bloomberg припускає, що повільний старт призведе до заздрощів українців, які могла б стежити за появою масових щеплень у Донецьку, Луганську та Криму. 

Але це хибне розуміння ситуації, адже українців довго обробляла московська пропаганда, яка сіяла недовіру до вакцин взагалі, через що катастрофічно впав відсоток щеплених дітей. Відтак українці не палають бажанням як скоріше пройти вакцинацію, навіть проти такого страшного коронавірусу. Але найголовніше це те, що навіть промосковсько налаштовані українці насправді воліли б користуватися усім неросійським, позаяк всі обізнані про низьку якість усіх товарів, які виготовляються на території РФ.

Лише один московський продукт масово імпортує Україна – культурно-інформаційний, який так спрагло й неперебірливо споживають українці. А все завдяки російській мові, яка доступна для розуміння й має якусь неймовірну привабливість, що спричиняє дивний психоз, коли, навіть україномовні надають перевагу всьому, що загорнуто в обгортку російської мови, хоч низькоякісні пісні, хоч серіали, хоч зарозуміле базікання московських псевдо інтелектуалів.

Ці побоювання Bloomberg щодо жадання українців опинитися на місці окупованих Москвою територіях, або ж під владою московських посіпак таких, як Лукашенко, або ж сателітів Сербії та Угорщини заради “Спутніка” абсолютно хибні, бо насправді навіть росіяни не в захваті від всього, що виробляє їхня батьківщина.