МОЗ оновило епідеміологічні показники областей і тепер Дніпропетровщина може послабити карантин

23.05.2020 08:44   -

Ще буквально вчора МОЗ, висунувши три основних критерія ослаблення карантину в регіонах, ряд областей зарахувало в список тих, кому це робити не дозволено. В той список потрапила і Дніпропетровська область.

Нагадаємо, що основними критеріями в питанні ослаблення карантину були:

  • середня кількість випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення, яка має складати менше 12 осіб на 100 тис. населення);
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим COVID-19 повинна бути менше 50%;
  • кількість ПЛР та ІФА тестів – більше 12 на 100 тис. населення протягом останніх 7 днів.

Дніпропетровська область не пройшла перевірку за останнім критерієм. Як видно на оприлюдненій раніше діаграмі МОЗ, цей показник в області становив 7 замість 12 осіб на 100 тисяч населення (див. нижче).

дані, оприлюднені МОЗ 21 травня

Через це у Дніпропетровській області виник скандал, що завершився вчорашнім зверненням Дніпровської міської ради до президента Зеленського, в якому депутати міськради вимагають вплинути на керівництво області – воно, на чолі із головою облради Святославом Олійником, перешкоджає нормальній роботі Обласного лабораторного центру, що проводить дослідження зразків на коронавірус. Власне, саме через уповільнення роботи центру, в області зафіксували низький рівень тестування.

Можливо, саме через цей скандал МОЗ переглянуло показники – учора ввечері на сайті міністерства оприлюднена нова інформація, згідно із якою Дніпропетровська область віднесена до регіонів, що можуть послабити карантин.

Відбулася селекторна нарада обласної влади із Кабміном, Міністерством охорони здоров’я за участі Офісу президента. Рішення прийняте – Дніпропетровська область відповідає критеріям і тепер входить до переліку територій, які можуть переходити до другого етапу карантину. Рішення ТЕБ і НС про пом’якшення карантинних заходів вже готове, зокрема в ньому йдеться про запуск громадського транспорту. Воно буде розповсюджено після оприлюднення рішення МОЗ на їх сайті», – повідомив голова обласної ради Святослав Олійник.

Тож, мешканцям Дніпра і області таки дозволять користуватись міським та приміським транспортом.

дані, оприлюднені МОЗ увечері 22 травня