Міжнародний кримінальний суд отримав зібрану інформацію про воєнні злочини РФ під Іловайськом

22.08.2020 14:19   -

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження передано інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів, в тому числі віроломного вбивства українських військових у районі Іловайська.

Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України продовжують збір доказів та встановлення всіх винних осіб, інформацію про винуватість Кремля в Іловайській трагедії передала Україна, заявляє, – Офіс генерального прокурора України.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) — перший правовий інститут, що діє постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцидвоєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у місті Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці.

Раніше військова прокуратура повідомляла, що загальні втрати МВС і ЗСУ під Іловайськом становили 366 бійців. Колишній начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко в недавньому інтерв’ю “Радіо Свобода” розповів, що добровольчі батальйони втратили в тих боях 200 бійців.

Таким чином, з урахуванням відповіді Генштабу на запит BBC News Україна, загальні втрати сил АТО під Іловайськом в серпні 2014 року можуть сягати 420 бійців.

Водночас ця цифра може бути ще більшою із врахуванням 40 зниклих безвісти (серед них – бійці, родичі яких відмовляються визнавати їхню загибель та не вірять результатам ДНК-експертизи тіл), а також померлих пізніше від поранень, отриманих під Іловайськом.

5 канал нагадує історію трагічних подій наприкінці серпня 2014 року, коли українські військові потрапили в оточення під Іловайськом. Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. За офіційними даними, оприлюдненими раніше, тоді загинуло 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

Виставку, присвячену добровольцю Маркіяну Паславському, з позивним “Франко”, який загинув у серпні 14 року під Іловайськом, відкрили в музеї української діаспори. Назвали її “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір”, адже Маркіян Паславський народився у Сполучених Штатах, а переїхав до України лише у 90-х роках.

Дослідники скористалися спеціальним програмним забезпеченням, завдяки якому можна було швидко проаналізувати 2500 годин відео, опублікованих жителями регіону на YouTube у період боїв. Дослідники з групи Forensic Architecture зібрали докази участі російських військових у боях за Іловайськ у Донецькій області в серпні 2014 року. Зокрема, йдеться про численні знімки з супутників, на яких зафіксовані колони російської військової техніки на території України й танки Т-72Б3, які на той час використовувалися тільки російською армією, – повідомляв “Главком”.