Переплата 7,7 млн грн на закупівлі тестів на гепатит: про підозру повідомлено керівникам медзакладу та компанії-постачальника

27.04.2024 20:03   -

На Київщині детективи БЕБ за підтримки СБУ повідомили про підозру керівнику державної установи, яка надає медичні послуги засудженим та особам, взятим під варту, а також директору приватного товариства у службових злочинах. Йдеться про закупівлю тестів на гепатит за завищеними в рази цінами. Про це повідомляє 49000 із посиланням на Офіс Генпрокурора.

Керівнику держустанови інкриміновано службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК України), а директору товариства – службове підроблення, заволодіння майном та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, протягом жовтня-грудня 2022 року керівник держустанови неналежно організував роботу установи при проведенні закупівлі медичних товарів – тестів на гепатит. Це призвело до невірного визначення їх вартості.

Директор приватного товариства, у свою чергу, підробив документи, необхідні для участі у тендері, та подав їх.

В результаті проведеної закупівлі товариство поставило держустанові тести на гепатит В та С за цінами, які в 330% та 550% вищі за ринкові. Через це держустанова переплатила за тести 7,7 млн грн.

Після отримання коштів директор товариства перерахував їх на рахунки підконтрольного підприємства.

Наразі директору товариства обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 7,7 млн грн. Керівника держустанови відсторонено від займаної посади та йому обрано домашній арешт.