Лукашенко не прийматиме чемпіонат з хокею

19.01.2021 17:38   -

Нарешті Міжнародна федерація хокею з шайбою (IIHF) зреагувала на ситуацію в Білорусі, яка склалася після президентських виборів і відібрала у Білорусі право приймати цьогорічний чемпіонат світу з хокею, який повинен був відбутися в Мінську та Ризі, – повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Міжнародна федерація хокею (IIHF) прийняла рішення про перенесення з Мінська матчів чемпіонату світу через серйозний тиск не тільки з боку громадськості, а й спонсорів, чотири з яких пригрозили відмовитися від співпраці у разі проведення турніру в Білорусі.

Організація стверджує, що рішення було «неминучим» і пов’язане з міркуваннями безпеки. Рада IIHF постановила, що наразі в Білорусі неможливо гарантувати безпеку команд, глядачів та чиновників.

Представники європейських країн не приховували задоволення від рішення позбавити Мінськ права проведення чемпіонату світу 2021 року. Зокрема, Шведський хокейний союз назвав це рішення “єдино розумним”“Нарешті ми можемо зосередитися на спортивних питаннях, і після сьогоднішнього оголошення ми з нетерпінням чекаємо хокейного свята”, – йдеться в заяві організації.

Віце-президент IIHF Калерво Куммола зазначив, що рішення було прийнято практично одноголосно.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін назвала рішення “очікуваним і правильним”, а також подякувала Куммолу за зусилля при його прийнятті.

Президент Федерації хокею Німеччини (DEB) Франц Райндль теж висловив задоволення. “Прийняте рішення є зваженим, послідовним і логічним. Білорусь не може гарантувати виконання умов, щоб стати гідним господарем чемпіонату світу 2021 року – цитує Райндль прес-служба організації.

Не залишився байдужим і Держдепартамент США. Прес-секретар відомства Морган Ортегус написала в Twitter, що Держдеп “вітає рішення IIHF”“Ми закликаємо Лукашенко припинити кампанію тиску на спортсменів і жорстокі репресії”, – написала вона.

Чемпіонат світу-2021 було заплановано провести в Білорусі та Латвії з 21 травня по 6 червня.

Раніше ж парламент Латвії відхилив можливість проведення ЧС-2021 разом із Білоруссю. Про це йдеться у заяві, опублікованій у понеділок Комітетом Сейму у закордонних справах.

«Латвія відкидає будь-яку можливість проведення чемпіонату з хокею разом з Білоруссю, оскільки за нинішніх обставин, коли в Білорусі відбуваються жорстокі репресії, організація спортивного заходу такого масштабу в Мінську неприпустима», – цитує портал delfi.lv голову комісії Річардса Колеса.

Як пояснює прес-служба Сейму, причиною такого ставлення є протестні події в Білорусі і дії влади країни щодо громадян. Замість Мінська Латвія пропонує провести ЧС-2021 Ризі.

Різні європейські неурядові організації закликали МФХ перенести Чемпіонату світу 2021 з Мінська через напружену політичну ситуацію в Білорусі.

На даний момент невідомо, якій країні буде довірено проведення запланованих раніше в Мінську матчів. Одним з варіантів є довірити проведення всього чемпіонату Латвії. З іншого боку, раніше повідомлялося, що чемпіонат повністю або частково можуть прийняти у себе Данія або столиця Словаччини Братислава.

Минулого тижня президент IIHF Рене Фазель в Мінську зустрічався з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Під час зустрічі Фазель висунув ряд вимог, які необхідно виконати владі Білорусії, в тому числі – пошук мирного вирішення суспільно-політичної ситуації в країні.

Істотний поворот стався в суботу, коли компанія “Škoda”, що є багаторічним генеральним спонсором чемпіонату, повідомила, що в разі, якщо Білорусія все ж стане однією з країн-організаторів чемпіонату світу з хокею, “Škoda» не надаватиме фінансову підтримку чемпіонату. У п’ятницю про аналогічне рішення заявила компанія “Nivea”, а в неділю – німецький виробник моторних олив “Liqui Moly”.

11 січня Олександр Лукашенко заявив, що Міжнародна федерація хокею зазнала тиску через ситуацію навколо ЧС у Білорусі.

А на Московщині не стримують емоцій обурення

 Колишній головний тренер збірної Росії В’ячеслав Биков вважає, що керівники національних федерацій вчинили “підло”.  “Вони поставили політику вище спорту, хоча спорт – інструмент об’єднання, а не роз’єднання. І ці керівники всю відповідальність скинули на Міжнародну федерацію хокею. Як тільки політика впроваджується в спорт, починається бардак. А страждають любителі хокею, тому що ми стали заручниками політичної ситуації, в якій лідери західних країн притиснули керівників федерацій“, – цитує Бикова “Спорт-Експрес”“Вони думають, що переможуть … Ні в якому разі! Ми ще будемо співати “Калинку” і просувати свої кращі спортивні принципи для розвитку спорту! Я навіть не знаю, як їх назвати … Для мене це навіть не особистості, а індивідууми. Вони починають лізти в спорт своїми брудними руками”.