Путінській “Фортуні” не фортить

19.01.2021 17:31   -

Уряд США введе в санкції проти російського прокладового корабля “Фортуна” та його власника, російської компанії KVT-RUS. Про це американці повідомили федеральний уряд та інших європейських партнерів у понеділок, – повідомляє Handelsblatt.

За допомогою програми “Північний потік-2” Москва хоче подвоїти можливості для прямих поставок газу до Німеччини. Дві труби довжиною 1200 кілометрів вже були в основному прокладені, коли США в грудні минулого року погрожували всім фірмам, які брали участь у санкціях, якщо вони продовжать будувати трубопровід.

Відразу після цього спеціальні кораблі швейцарської компанії Allseas на замовлення “Північного потоку 2” закінчили свою роботу з занурення труб у Балтійському морі. У червні 2020 року США посилили свою загрозу “Законом про роз’яснення енергетичної безпеки Європи”, який нещодавно демонстративно підтвердив міністр закордонних справ Помпео. На додаток до незліченних компаній – від громадського харчування до постачальників зварювального обладнання і страховиків, – на державні установи зараз також впливають санкції.

США обґрунтовують свою політику екстериторіального застосування покарань тим, що “Північний потік-2” є “серйозною загрозою національній безпеці Америки”, оскільки трубопровід збільшить залежність Європи від РФ та змінить геополітичну структуру влади на користь Москви. Республіканці та демократи рідко бувають так одностайно впевнені, що повинні виступати за безпеку Європи і не допустити, аби РФ могла в будь-який час шантажувати європейців, перекриваючи газ.

Американський уряд хоче ввести санкції проти власника російського корабля.  Джерело: dpa
Прокладка газогону корабля “Фортуна” в порту Мукран на Рюгені

Оголошені заходи покарання впливатимуть на російський корабель “Фортуна”, який бере участь у будівництві трубопроводу, заявила прес-секретар Федерального міністерства економіки Німецького агентства преси. Про це посольство США в Берліні повідомило федеральний уряд у понеділок. “Ми приймаємо це до уваги з жалем”, – Handelsblatt повідомляє про це.

Посольство США в Берліні заявило, що “все-таки твердо вирішило вжити всіх необхідних та відповідних заходів для зупинки газопроводу “Північний потік-2 “, який загрожує важливим національним інтересам наших європейських союзників та США”. Прес-секретар Йозеф Джордоно-Шольц чітко дав зрозуміти, що арешт кремлівського критика Олексія Навального посилив цю позицію. Це було “ще одним чітким знаком того, що поведінка РФ не зміниться, і ми продовжуємо сподіватися, що Німеччина перегляне свою позицію щодо трубопроводу”, – сказав він.

На початку року набув чинності закон США, який розширив можливості санкцій . Відповідно до цього нового закону, компанії, що надають судна для інших видів діяльності, пов’язаних з несучими роботами, також можуть бути покарані. Це може включати риття траншей для трубопроводу. Компаніям, які страхують постраждалі судна або надають їм портові споруди, також загрожує санкція. Те саме стосується компаній, які сертифікують трубопровід, щоб він міг працювати.

Санкції діють

В кінці 2019 року будівельні роботи на трубопроводі були припинені після того, як США прийняли перший закон про санкції (Peesa) проти спеціальних кораблів, хто проклав труби. Два швейцарські несучі судна були вилучені. Президент РФ Путін заявив, що завершить трубопровід самостійно – незалежно від іноземних партнерів. Минулого місяця роботи відновились.

Норвезька сертифікаційна компанія DNV GL підтвердила вихід із проекту в понеділок через загрозу санкцій США: “Зараз ситуація така, що DNV GL не може видавати сертифікат, коли трубопровід завершено”.

У жовтні минулого року Державний департамент США вже опублікував нові настанови, згідно з якими надання певних послуг та засобів для прокладки суден може бути покаране. Відповідно до санкційного законодавства суб’єктам даних може бути заборонено в’їзд до США. Будь-який суб’єкт даних або власність компанії в США може бути заморожений. Американський уряд неодноразово висловлював впевненість, що зможе зупинити проєкт навіть на останніх метрах.

США виступають проти газопроводу, оскільки вважають своїх партнерів у Європі надто залежними від Росії. Їх підтримують країни Східної Європи, такі як Польща та країни Балтії. З іншого боку, критики звинувачують США в тому, що вони хочуть лише продавати рідкий газ краще в Європі, – повідомляє handelsblatt.

Новий президент не змінить курсу Вашингтона на знищення “Північного потоку 2”

Поки що уряд США лише погрожував санкціямипроти “Північного потоку-2” , але ще не ввів жодних. За допомогою нових карних заходів США нарешті хоче вперше реалізувати загрозу незадовго до вступу Джо Байдена у повноваження президента цієї середи. Опір проєкту, очевидно, триватиме і у часи Джо Байдена.

 Санкції отримали двопартійну підтримку, а це “означає, що санкції будуть введені незалежно від того, хто сидить в Овальному кабінеті”. У своїй попередній ролі віце-президента США за часів Барака Обами Байден назвав трубопровід “принципово поганою угодою для Європи”.

Ще в листопаді представник уряду США заявив, що уряд визначив низку компаній та приватних осіб, яким загрожували початкові санкції. Прес-секретар Державного департаменту США повідомила минулої середи про зв’язок із відповідними компаніями. Вони були проінформовані про ризик, який ґрунтується на новому законі про санкції, якщо вони продовжать брати участь у “Північному потоці 2”.

Які були плани РФ

Планувалося, що 55 мільярдів кубометрів природного газу щороку буде перекачуватися з РФ до Німеччини двома 1200-кілометровими трубопроводами Північного потоку 2 – в обхід України. Трубопровід, вартість якого близько 9,5 млрд євро, готовий на 94 відсотки. Це означає, що на дні моря лежить понад 2300 кілометрів двониткових труб.

Нещодавно російський корабель завершив 2,6-кілометровий відрізок лінії в німецькій ексклюзивній економічній зоні. За даними енергетичного управління Данії, робота з подолання прогалини на датському острові Борнхольм розпочнеться найближчими днями. Російський природний газ надходить до Німеччини через “Північний потік-1” з 2012 року.

Але…

“Ми будемо продовжувати вживати всіх необхідних та відповідних заходів для запобігання “Північному потоку 2″”, – заявив речник посольства США.

Це перший випадок, коли США не лише погрожували, але фактично вводили санкції проти “Північного потоку-2” . Основою рішення є Закон про санкції CAATSA, скорочене від «Акту про протидію противникам Америки шляхом запровадження санкцій».

Уряд США сподівається, «що Німеччина перегляне свою позицію щодо газопроводу «Північний потік-2». Проєкт “ставить під загрозу життєво важливі інтереси національної безпеки наших європейських партнерів та США”.