Курити кальян, виявляється, набагато небезпечніше, ніж цигарки

29.11.2021 21:11   -

Згідно звіту, що підготовлений Секретаріатом ВООЗ у питаннях тютюнопаління, виявилось, що таке явище як паління тютюну за допомогою кальяну є вельми небезпечним для людського здоров’я, хоч цьому не приділяли достатньо уваги. Експерти ВООЗ хочуть виправити ситуацію, показавши, наскільки шкідливе куріння кальяну.

У звіті йдеться про те, що існує достатньо доказів, які підтверджують серйозні ризики для здоров’я, пов’язані з куріння кальяну. Основні ризики для здоров’я включають рак легенів, захворювання дихальних шляхів, низька маса тіла при народженні дитини, захворювання пародонту, інфекційні захворювання – наприклад туберкульоз та поширення таких вірусів, як гепатит та герпес.

При вдиханні диму в процесі куріння кальяну в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування тканин організму з можливим настанням запаморочення тощо. Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти.

Куріння кальяну також створює залежність через значну кількість нікотину в тютюні. Сеанс куріння кальяну оцінюється експертами як еквівалент викурювання 100 сигарет, адже цей процес триває набагато довше, ніж викурювання сигарети, і кожна затяжка утворює великий обсяг диму і послідовно призводить до тривалого вдихання значної кількості токсинів. В додаток, пасивне куріння присутніх при цій процедурі піддає некурців впливу небезпечних речовин.