“Коштовна” безкоштовна медицина: у Дніпрі правоохоронці викрили медиків-хабарників

23.11.2021 15:01   -

Управління СБУ в Дніпропетровській області повідомило про викриття протизаконної групи медиків, що, попри заборону на проведення планових операцій через пандемію коронавірусу, проводили такі операції. Втім, злочин їх не в тому, що хотіли допомагати а людям, а в тому, що дерли з людей додаткові гроші за це.

За даними слідства, організував протиправний механізм керівник одного з відділень медзакладу. За 5 тис. гривень посадовець «закривав очі» на заборону проведення планових операції. Уряд ще в березні заборонив здійснювати планові госпіталізації в регіоні, який перебуває у «червоній» епідеміологічній зоні. Щоб уникнути кримінальної відповідальності за хабарництво, зловмисники пропонували пацієнтам сплачувати «внески» на рахунок благодійного фонду, розташованого в орендованому у лікарні приміщенні“, – коментує ситуацію СБУ.

Для замилювання очей частину грошей, перерахованих від пацієнтів, хабарники витрачали на потребу медзакладу, а більшу частину коштів потім розподіляли між собою, виводячи з основного рахунку через підставні організації.

Правоохоронці затримали зловмисника «на гарячому»: він категорично відмовлявся госпіталізувати у відділення пацієнта, який потребував хірургічної операції, без сплати внеску «на благодійність». Додатково вимагав доплати готівкою за перебування та лікування в палаті медзакладу“, – пояснюють правоохоронці.

Під час проведення обшуку за місцем роботи медчиновника вилучено 6 тис. грн), отримані незаконним шляхом і бухгалтерську документацію та чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі, організатору схеми повідомлено про підозру за ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.