Кібератаки РФ руйнували світову економку, втручалися у чужі вибори, перешкоджали олімпіадам і завдавали шкоди енергетичній інфраструктурі України

20.10.2020 15:29   -

Великобританія та США в понеділок засудили зловмисні кібератаки, організовані російською військовою розвідкою, включаючи спроби зірвати Олімпійські та Паралімпійські ігри наступного року в Токіо, – повідомляє Reuters.

Британські та американські чиновники заявили, що напади проводив підрозділ 74455 російського відомства військової розвідки ГРУ, також відомий як Головний центр спеціальних технологій.

У розкритому в понеділок обвинувальному висновку Міністерство юстиції США зазначило, що шість офіцерів Головного управління Генштабу (ГРУ) РФ причетні до проведення ряду гакерських атак на об’єкти політичної, фінансової і спортивної інфраструктури по всьому світу, говориться в прес-релізі Мін’юсту США , опублікованому ввечері в понеділок, 19 жовтня. За даними американської влади, підозрювані росіяни, крім іншого, були причетні до кібератаки, спрямованим на втручання у вибори президента Франції в 2017 році і організацію зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї 2018 році. Звинувачення охоплювали чотири роки зловмисної кібердіяльності з 2015 по 2019 рік.

Американські чиновники не заявляють, чи планується оголошення часу безпосередньо перед президентськими виборами у 2020 році послужити попередженням для іноземних хакерських груп, пов’язаних з урядом.

У прес-релізі Мін’юсту США називаються і імена підозрюваних: Юрій Андрієнко, Сергій Детістов, Павло Фролов, Анатолій Ковальов, Артем Очиченко і Петро Пліскін. Вік передбачуваних хакерів – від 27 до 35 років.

“Ці гакери з ГРУ і їх спільники, причетні до комп’ютерних атак, мали на меті підтримати зусилля уряду РФ, спрямовані на підривні дії, нанесення ударів у відповідь або дестабілізацію щодо (1) України, (2) Грузії, (3) виборів у Франції , (4) залучення РФ до відповідальності за використання бойового нервового агента “Новачок” на території іноземних держав і (5) проведення зимових Олімпійських ігор в Пхьончхан після того, як російським спортсменам було заборонено виступати там під національним прапором внаслідок організованого урядом РФ допінгу на сочинській олімпіаді 2014 року”, – йдеться в прес-релізі.

Кібератаки відбувалися протягом майже чотирьох років

На думку влади США, в період з листопада 2015 року та як мінімум до жовтня 2019 року обвинувачені і їх спільники використовували шкідливі програми, щоб вести підривну діяльність в стратегічних інтересах РФ, дістаючи несанкціонований доступ до комп’ютерів жертв.

Наслідком атак на енергетичну інфраструктуру України з грудня 2015 по грудень 2016 року, під час яких використовувалися віруси KillDisk, BlackEnergy і Industroyer, ставали масштабні відключення електроенергії в країні (блекауту), зазначає Мін’юст США.

У той же час вірус Olympic Destroyer вивів з ладу тисячі комп’ютерів, які були задіяні для організації зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї в 2018 році.

У червні 2017 року, за інформацією Мін’юсту США, гакери з ГРУ використовували вірус NotPetya для атаки на міжнародну бізнес-інфраструктуру і критично важливі для суспільства об’єкти, такі як госпіталі. Наслідком цієї гакерської атаки стали фінансові втрати зазнали їй організацій на загальну суму в один мільярд доларів.

В обвинувальному висновку фігурують звинувачення в злочинній змові, зломі комп’ютерів, несанкціоноване використання телефонних ліній, виробленої з особливим цинізмом крадіжці особистих даних, а також реєстрації підробленого доменного імені.

“Жодна країна не використовувала свій кібернетичний потенціал так зловмисно і безвідповідально, як РФ, безпідставно завдаючи безпрецедентної шкоди заради досягнення невеликих тактичних переваг і задоволення власної злості”, – заявив Демерс. За його словами, серія атак, вироблена хакерами з ГРУ, є найбільш руйнівним нападом з коли-небудь зроблених однією гакерської групою. “Жодна країна не зможе відновити свою велич за допомогою такої поведінки”, – резюмував він.