Яворницький “ожив” завдяки Дніпровському Телетеатру

20.09.2020 15:48   -

В Дніпрі відбулася прем’єра документального фільму «Козацький батько Дмитро Яворницький». Стрічка розповідає про життя та діяльність Дмитра Яворницького. Він – відомий історик, археолог, етнограф, дослідник історії українського козацтва, повідомляє Телетеатр.

Телетеатр – міський комунальний заклад культури “Дніпровський міський телевізійний театр” “Телетеатр” об’єднує в собі чотири види мистецтв: театр, кіно, музику і живопис. У залі для глядачів телетеатру регулярно проводяться спектаклі. Відеостудія знімає фільми в ігровому та документальному жанрах. Студія звукозапису створює фонограми і записує музикантів.

Фільм «Козацький батько Дмитро Яворницький» – це спроба відійти від штампів і стереотипів про особистість Дмитра Яворницького. Розкрити характер і багатий внутрішній світ головного героя через маловідомі і цікаві історії з його життя.

Протягом свого довгого життя Дмитро Яворницький мав чимало недругів, заздрісників та переслідувачів з уряду. Деякі з них досить вдало використовували його популярність і славу в своїх корисних цілях.
Не зважаючи на перешкоди, він набув широкої популярності на своїй батьківщині – в Україні, де за палку любов до історії Запорізької Січі сучасники прозвали його «козацьким батьком».

У Дніпрі вшанували пам'ять історика Дмитра Яворницького

Прем’єрний показ телестрічки “Козацький батько Дмитро Яворницький” відбувся у “Телетеатрі” Дніпра. Постать академіка Дмитра Івановича Яворницького залишається притягальною для всіх, кому важливо знати історію рідної землі, запорозького козацтва, подій, що склали визначальну основу творення самої незалежної України.

Творча група фільму ( автори сценарію Микола Чабан, Наталія Огородня, режисер Наталія Огородня, оператор Дмитро Пилипенко) прагнули так розповісти про життя , долю, діяльність Д.І.Яворницького, щоб разом із добре відомими фактами його біографії передати сучасникам те сутнісне, що стало найважливішим і для нього самого як науковця, історика, етнографа, археолога, колекціонера та першого директора історичного музею у Катеринославі: дух вільних козаків, збереження спадщини предків, культурно-мистецьких здобутків минувшини.

За умов дотримання вимог карантину, глядацька зала “Телетеатру” була аншлаговою, а вітання та відгуки щиро-схвальними. Серед глядачів були науковці, письменники, журналісти, студентська молодь, працівники культури, волонтери.

Робота над стрічкою тривала два роки і…кілька десятиліть. Адже тут вдало поєднані фрагменти і краєзнавчих подорожей з місць, пов’язаних із діяльністю та життям Д.І.Яворницького, і старовинні світлини, і кадри кінохроніки 10-30 років минулого століття, і театрально-постановчі сцени, і коментарі відомого краєзнавця письменника Миколи Чабана. Усе доречно, вдало, цікаво упродовж 36 хвилин стрічки.

Спадщина академіка , “козацького батька” Дмитра Івановича Яворницького завжди захоплює огромом досліджень та просторовими обширами часу.

Козацький батько Дмитро Яворницький. Прем'єра фільму – Телетеатр
https://www.facebook.com/teleteatrdnipro