Інтерпол оголосив у розшук шахрая, що вкрав два мільярди і який, ймовірно, ховається на московщині або в Білорусі під охороною ГРУ

13.08.2020 14:11   -

Безпрецедентна публічна заява влади Німеччини зі зверненням про допомогу в розшукуванні Яна Марсалека, якого звинувачують у скоєнні “бандитського шахрайства”на кілька мільярдів євро.

Фінансова компанія Wirecard заявила про свою неплатоспроможність, маючи заборгованість перед кредиторами в 1,9 мільярда євро (2,2 мільярди доларів) – це один із найбільших бухгалтерських скандалів у післявоєнній історії Німеччини. Троє колишніх топ-босів, включаючи колишнього генерального директора мюнхенської фірми , були заарештовані у зв’язку з підозрою у шахрайстві та рекету, – повідомляє DW.

22 червня проти Марсалека, 40-річного австрійського громадянина, було порушено справу, але через суворі закони Німеччини про конфіденційність він не був публічно названий підозрюваним, але попри це влада намагається офіційно оприлюднити його ім’я та оприлюднити публічний заклик про допомогу – відстежити колишнього оперативного директора Wirecard. Німецька кримінальна поліція припускає, що Марсалек виїхав із Німеччини за кілька днів після виходу з ради директорів Wirecard.

“Радіо Свобода” із посиланнями на світові видання на цю тему повідомляє про ймовірні місцезнаходження втікача: “німецька газета Handelsblatt писала, що Марсалек ховається в Росії. Джерела газети стверджують, що він живе в приватному будинку недалеко від Москви під наглядом Головного розвідувального управління. Видання стверджує, що до цього Марсалек вивів у Росію з Дубая велику суму в біткоїнах. Раніше видання Spiegel, Insider і група Bellingcat в рамках спільного розслідування дійшли висновку, що Марсалек ховається в Білорусії або Росії. У публікації йдеться, що Марсалек взаємодіяв з російськими спецслужбами, а можливо, і працював на них

На думку журналістів ВОЇ Ян Марсалек був “фінансової розробкою” ГРУ і, як то кажуть, це була грушна “корова”, яку структура доїла для своїх потреб. Зокрема, для забезпечення агентурної роботи в країнах ЄС, вербування та оплату тих чи інших послуг тим чи іншим організаціям, від ЗМІ і політичних партій, за надання підтримки в зовнішньополітичних питаннях, до радикальних груп, за створення елементів хаосу там, де потрібно.