Ми стали ближче до перемоги і до космосу: у Дніпрі завершили випробування унікальної рідинної реактивної системи (РРС) для «Циклон-4»

13.08.2020 14:18   -

У Дніпрі на потужностях конструкторського бюро Південне успішно проведено завершальні випробування рідинної реактивної системи (РРС) верхнього ступеня ракети Циклон-4. Про це повідомила прес-служба КБ Південне.

Під час випробувань кожен з десяти рідинних ракетних двигунів малої тяги, що входять до складу рідинної реактивної системи, виконав близько 40 000 включень, а сумарно вогневе напрацювання кожного склала майже 2000 с.

Ці випробування завершили повний цикл наземного відпрацювання рідинної реактивної системи верхнього ступеня РН «Циклон-4» і остаточно підтвердили працездатність обраної конструкції і її вузлів в діапазоні заданих умов експлуатації та відповідність основних характеристик, заданих технічним завданням.

Циклон-4/М – проект українського космічного ракетного комплексу легкого/середнього класу, призначений для оперативного і високоточного виведення на орбіти космічних апаратів: до 5,5 т на екваторіальну висотою 500 км і 1,8 т – на геоперехідну. Навесні 2017-го КБ повідомило, що веде розробку двоступеневої Циклон-4М для запуску з космодрому в Канаді.

Слід зазначити, що унікальною ЗРС верхнього ступеня РН «Циклон-4» робить те, що у неї немає власної системи зберігання та подачі компонентів палива. Живлення рідинних ракетних двигунів малої тяги ЗРС здійснюється безпосередньо з паливних магістралей на вході в маршовий двигун, що дозволяє зменшити масу ступені більше ніж на 6️0 кг.

Завершення випробувань рідинної реактивної системи верхнього ступеня РН «Циклон-4» дає заділ для створення нових реактивних систем для перспективних ракет-носіїв власної розробки.

До теми про розвиток українського ракетобудування видання liga.net наводить хронологічно ключові події: