Єврокомісія дозволила почати переговори з Україною про членство в ЄС

09.11.2023 14:05   -

Україна виконала 90% необхідних кроків. Європейська комісія прийняла Пакет розширення до 2023 року, де детально оцінюється поточний стан і прогрес, досягнутий майбутніми членами ЄС. Зокрема, у звіті зосереджено увагу на прогресі в реалізації фундаментальних реформ, а також на наданні чітких вказівок щодо майбутніх пріоритетів.

Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори з Україною та Молдовою про  членство в ЄС. Про це йдеться у звіті щодо прогресу України на шляху до вступу в Європейський Союз.

«Україна продовжує  переживати трагічні, тяжкі та складні події, спровоковані російською військовою агресією, та зараз Україна досягла успіху в реформах, навіть не зважаючи на війну. Це для них важливо, більше 90% кроків, які ми раніше озвучували і обговорювали, найбільшого прогресу Україна досягла в реформах.» – каже Урсула фон дер Ляєн – Президентка Європейської комісії.

У звіті пишуть, що попри війну надання Україні статусу кандидата в ЄС пришвидшило реформи. А поки європейська спільнота вже вітає таке рішення та вчергове підтримує нашу країну на шляху до членства в ЕС.

«Європейський парламент вітає прогрес країн, які прагнуть приєднатися до ЄС. Сьогоднішні рекомендації Європейської комісії дають відновлену надію та чіткий європейський шлях мільйонам людей до майбутньої свободи, миру та стабільності.» – говорить Роберта Мацола, президентка Європарламенту.

Президент Володимир Зеленський в своєму зверненні зазначив, що сьогодні історія України та всієї Європи зробила правильний крок.

«Наша держава має бути у Євросоюзі. Українці на це заслуговують і своїм захистом європейських цінностей, і тим, що навіть у час повномасштабної війни ми дотримуємо свого слова, розвиваючи державні інституції. Всі необхідні рішення ухвалюємо. Дякую всім, хто допомагає! Слава Україні!» – наголосив Президент України Володимир Зеленський.

«Україна належить до нашої європейської родини. Це вже факт». – заявив Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки. 

«Сьогодні Україна зробила ще один ключовий крок на шляху до ЄС. Сьогодні Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ з Україною. Фактично український народ 10 років тому визначився зі своїм європейським вибором. Це було під час Майдану. Вибір, за який вони заплатили своїм життям, протистоячи жорстокій загарбницькій війні росії, і, на жаль, вони продовжують платити.» – сказав Жозеп Боррель, Верховний представник Європейського Союзу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, реагуючи на цю новину, згадує про Революцію Гідності.

«Наша боротьба і жертви не марні. Наша трансформація визнана. Наші мрії та сподівання збуваються. Те, що допомогло нам пережити найважчий час, з яким зіткнулася будь-яка європейська нація в новітній історії, — це історична справедливість для європейської нації України та європейське майбутнє для наших дітей. Ще десятиліттями Україна слугуватиме прикладом рішучості та віри народу, який бореться за свої ідеали, що б не стояло на цьому шляху. А також віри в Європу.» – зазначив Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Тепер висновок комісії мають схвалити держави-члени, коли лідери ЄС зустрінуться 14—15 грудня на саміті. Але і це не буде остаточним рішенням щодо членства.


За матеріалами ДніпроTV.