ЄСПЛ визнав Росію винною в отруєнні ексагента ФСБ Литвиненка

22.09.2021 11:05   -

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав російську владу відповідальною за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Великій Британії у 2006 році та постановив, що російська сторона повинна виплатити його вдові Марині Литвиненко 100 000 євро в якості компенсації, повідомляє «Інтерфакс».

Суд врахував відмову влади РФ передати документи щодо внутрішнього розслідування і нездатність спростувати версію про причетність держави до справи. Суд визначив, що російська влада не провела ефективне ефективне внутрішнє розслідування, яке здатне привести до встановлення фактів, виявлення та покарання винних у вбивстві.

ЄСПЛ постановив, що Росія повинна виплатити Марині Литвиненко 100 000 євро як компенсацію моральної шкоди та збитків і 22 500 євро в якості компенсації судових витрат.

Суд встановив «наявність вагомих доказів» того, що до отруєння причетні Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які працювали агентами Росії.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко втік з Росії з родиною до Великобританії у 2000 році після порушення проти нього декількох кримінальних справ. У 2006 році він помер у Лондоні після отруєння полонієм-210.

Розслідування у Великобританії прийшло до висновку, що до його вбивства причетні бізнесмен Дмитро Ковтун і депутат Держдуми Андрій Луговий, які зустрічалися з Литвиненком за три тижні до смерті.

2007 року Луговий став депутатом Державної думи РФ, а 2015 року отримав державну нагороду «За службу Родине». Минулого року вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка – Марина Литвиненко (Картер) подала позов проти Росії до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації 3,5 млн євро.