Фільм “Зошит війни” не побачать українці

22.09.2021 12:15   -

Державне агентство України з питань кіно не видало прокатне посвідчення фільму Романа Любого “Зошит війни”, скомпонованого з особистих відеоархівів учасників АТО, – повідомили на офіційній фейсбук-сторінці фільму.

“У нас для вас погані новини: кінопрокат стрічки “Зошит війни” завершено. Він вийшов таким коротким, адже нам не видали прокатне посвідчення у Держкіно. Через це кінотеатри змушені були скасувати прокат та обмежитися лише кількома спеціальними показами. Офіційна причина відмови у видачі прокатного посвідчення – відсутність процедури оформлення прокаток для субтитрованих стрічок у нових положеннях закону про мову, що вступили в дію 16 липня 2021 року”, – йдеться в повідомленні.

Творчий колектив наголошує, що “юристи з компанії Axon Partners, які представляють наші інтереси, вважають: саме Держкіно та Міністерство культури та інформаційної політики України мали забезпечити реалізацію нових норм закону”.

10 гривень з кожного квитка команда збирала для благодійного фонду допомоги армії “Повернись живим” на комплекси спостереження для військових.

Станом на 20 вересня, фільм подивилися 991 глядач.

“…І ми вдячні кожному та кожній з вас. Але прикрість у тому, що нам вдалося зібрати для “Повернись живим” лише 9910 гривень”, – зрезюмувала команда “Зошита війни”.

Українська прем’єра “Зошита війни” відбулася в кінотеатрі “Київська Русь” у Києві в День Незалежності, 24 серпня. Фільм створений з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських бійців.

Автори розповіли, що “стрічка запрошує глядача у сюрреалістичну подорож на фронт війни з Росією – у химерне потойбіччя, де панують закони, відмінні від звичайного світу. Інша поведінка, інші стосунки, інший гумор. Герої прокидаються та засинають, радіють та плачуть, знімають відео та завжди відчувають, що запис може закінчитись у будь-яку мить”.

Світова прем’єра фільму відбулася на фестивалі Docudays UA у 2020 році, де він здобув приз глядацьких симпатій та 2 спеціальні нагороди.

Серед співавторів фільму – Валерій Пузік, доброволець, український художник, письменник, режисер; Олексій Болдирєв, “Малиш”, старший сержант ЗСУ, снайпер, відомий тим, що під обстрілами підняв український прапор над Донецьким аеропортом (загинув в зоні АТО 9 грудня 2015 року); Іван Матейко, підприємець, співзасновник маркетингової vio.agency, доброволець, в.о. командира відділення взводу розвідки 4-го батальйону оперативного призначення НГУ “Крук”; Володимир Небір, “кіборг”, нагороджений орденом “За мужність” III ступеня. Всього таких співавторів – 18. Деякі з них загинули на фронті.