Японія вперше з 2003 року позначила Південні Курили як “незаконно окуповані”

22.04.2022 11:14   -

Міністерство закордонних справ Японії видало дипломатичний довідник «Синя книга дипломатії», у якому вперше за 19 років Південні Курили визнаються як незаконно окуповані Московією. Таке рішення було ухвалено на тлі московитського вторгнення до України.

Про це повідомило NHK.

Зазначається, що Північні території є «територією, яка належить Японії, але нині незаконно окупованою Росією». Цього не було в документі з 2011 року.

«Синя книга дипломатії» – це документ, що узагальнює політику японської дипломатії, який публікується щорічно з 1957 року.

В оновлену ​​версію “Синьої книги” включили формулювання про те, що південна частина Курил – це території, які належать Японії, які в даний час незаконно окуповані Московією. 2021 року в “Синій книзі” говорилося, що спірні острови – “ті, на які поширюється суверенітет” Японії.

В оновленій версії книги також сказано, що збройне вторгнення Московії пов’язане з “насильством, яке підриває основи міжнародного порядку, зокрема Азії – такі, як заборона застосування сили і верховенстві права”. Щодо переговорів щодо Північних територій у книзі сказано, що японська сторона “не в змозі оцінювати їхні перспективи”.

Нагадаємо, що Японія намагається оскаржити у Москви суверенітет над Південно-Курильськими островами: Кунашир, Шікотан, Ітуруп і група Хабомаї.

Раніше повідомлялося, що Японія посилила риторику щодо спірних територій. Згодом рф заявила, що виходить з переговорів з Японією щодо мирного договору у відповідь на її санкції.