Голову Харківської облради, депутата “Слуги народу” і друга Авакова молодшого НАБУ підозрює у хабарництві

04.08.2021 16:48   -

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оголосило голові Харківської обласної ради Артуру Товмасяну, у жовтні 2020 року обраниго депутатом Харківської обласної ради від партії «Слуга народу», підозру у хабарництві, – повідомляє пресслужба НАБУ.

«4 серпня 2021 року прокурор САП за дорученням виконувача обов’язків Генерального прокурора спільно з детективами НАБУ повідомили голові Харківської обласної ради про підозру в одержанні неправомірної вигоди у 1,05 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що підозру йому оголосили за ч. 4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди).

Наразі судом вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Слідство вважає, що Товмасян разом зі своїм заступником отримав хабар за залишення на посаді керівника обласного комунального підприємства.

22 липня правоохоронці провели обшуки у Харківській облраді. Тоді джерело Depo.Харків у правоохоронних органах повідомляло про обшуки у кабінетах голови облради Артура Товмасяна та його заступника Андрія Малиша.

У той день заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката викрили на хабарі у 1 мільйон 50 тисяч гривень. Вони вимагали кошти від директора комунального підприємства за те, аби той залишився на посаді. ВАКС посадив Малиша на два місяці до СІЗО.

За логікою формування нового облради, президентська фракція не повинна була отримувати місце голови, адже вона посіла третє місце за кількістю голосів виборців (після “Блоку Кернеса” і “ОПЗЖ”). Але в Офісі президента після поразки на місцевих виборах вирішили зміцнити свою вертикаль і реабілітуватися після провалу. Для цього були обрані кілька ключових областей, в яких новий куратор регіональної політики — Кирило Тимошенко — поставив завдання зробити головами представників “слуг”.

В результаті напередодні сесії потрібну кандидатуру “продавили”. Цією людиною став Артур Товмасян. 

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Під час приїзду президента Зеленського до Харківської області він як голова Харківської РДА був присутній на відкритті дитячого садка в Південному і школи в Пісочині.

2014-го Товмасян місяць був радником із забезпечення діяльності голови та заступників голови ХОДА апарату ХОДА. Тоді ХОДА очолював Ігор Балута.

Артур Товмасян — один з найближчих друзів сина міністра МВС Арсена Авакова Олександра. У них є спільні фото, зокрема у вересні 2014 року на площі Свободи. Вони позують біля пам’ятника Леніну незадовго до його знесення.

Александр Аваков второй слева и Артур Товмасян первый справа.
Олександр Аваков другий ліворуч і Артур Товмасян перший праворуч