Громадський рух у Дніпрі має певні проблеми, – Сергій Горностаєв

15.04.2018 18:30   -
Автор:

Сильні громадські організації, розвинуте громадянське суспільство, є опорою для держави. Водночас, як в Україні, так і в Дніпрі громадські організації є “ручними”, небагаточисельними або “закритими” для вступу нових членів.
Про це інтернет-виданню “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” розповів в спеціальному коментарі голова правління дніпровського БФ “Місто Змін” Сергій Горностаєв.
“Після Революції Гідності рівень активності в суспільстві значно підвищився. Також міжнародні донори стали приділяти більше уваги регіонам, в тому числі й Дніпру, фінансувати локальні проекти та ініціативи. Беззаперечно, допомога від наших партнерів необхідна, але хотілося, щоб і наша держава створила якісний механізм підтримки громадських організацій. Перехід на грантову систему є вимогою часу, при цьому необхідно формувати довіру до розподілення фінансової допомоги”, – наголошує активіст.
Читайте также: Влада у Дніпрі не підтримує декомунізацію, – Кирило Дороленко
Місцеві та загальнодержавні фонди мають сформувати якісні наглядові ради та унеможливити “ручне” фінансування “потрібних” комусь проектів.
“Пам’ятаємо нещодавний скандал з виділенням фінансування для громадських організацій збоку Дніпровської міської ради – такі ситуації не сприяють уставленню довіри та співпраці між інститутами громадянського суспільства, органами місцевого самоврядування або державними інститутами. В ідеалі, саме сильні громадські організації, розвинуте громадянське суспільство, є опорою для держави. Але поки складається таке враження, що в Україні держава та громадянське суспільство є антагоністами”, – розповідає Сергій Горностаєв.
Читайте также: Медреформа – вызов не только для врачей и власти, но и для общества, – Александр Колесник
Також маємо проблеми і в громадському секторі, часто громадські організації є “ручними”, небагаточисельними або “закритими” для вступу нових членів. Та і особливої обізнаності у громадян про необхідність участі в громадських організаціях теж нема. Підсумовуючи можна сказати, що ситуація покращується з часом, але не достатньо швидко для відчутних позитивних змін в громадському секторі, говорить активіст.