Вулкани Гватемали та Японії знову прокинулися

10.02.2021 16:34   -

Вулкан Пакая у Гватемалі розпочав виверження та викинув в атмосферу стовп диму та попелу заввишки три кілометри, – повідомляє Explica.

Пакая — активний комплексний вулкан у Гватемалі, перше виверження якого відбулося приблизно 23 тис. років тому.

За даними гватемальського Національного інституту сейсмології, вулканології, метеорології та гідрології, попіл видно на висоті від близько 3 тисяч до 3200 метрів над рівнем моря. Очевидці повідомляли, що хмару попелу помітно за 66 км на північ від вулкану.

Через значні атмосферні викиди Гватемала рекомендувала авіакомпаніям утриматися від польотів в районі виверження вулкану, яке помітно навіть на знімках з космосу, а також рекомендує закрити Національний парк Пакая через високий рівень активності, заборону для екскурсоводів та туристів відвідувати зону потоків лави або залишатися на плато через небезпеку більших вибухів, які можуть спричинити опіки або серйозні пошкодження.

Вулкан Сакурадзіма в Японії вивергається шлейфом попелу висотою 7000 футів. Вибухова діяльність триває. Консультативний центр по вулканічному попелу (VAAC) у Токіо попередив про шлейф вулканічного попелу, який піднявся на висоту до 2100 м (7000 футів) або рівень польоту 070 і рухається зі швидкістю 10 кілограмів у напрямку E.