Дніпро наближається до надання цивілізованої послуги кремації

10.02.2021 15:53   -

Наразі в Україні функціонують крематорії в трьох містах-мільйонниках Києві, Харкові та Одесі, а Дніпро ніяк не спромігся збудувати такий потрібний об’єкт для великого міста. Ймовірно, що наша дніпровська мафія ритуальних послуг та виділення місць на кладовищі спромоглася перешкодити зведенню об’єкту, який зруйнує їхню монополію.

Але попри все, нарешті у Дніпрі за спрощеною процедурою провели тендер на виконання першої стадії проектування крематорію. Інформація про це з’явилася в системі Prozorro, “Виконання проєктно-вишукувальних робіт по об’єкту «Будівництво крематорію в районі кладовища по шосе Запорізькому, 55А із сторони вул. Аеропортівської у м. Дніпро. Стадія ТЕО”.

Замовником послуги виступив Департамент благоустрою та інфраструктури міськради Дніпра. Крематорій розмістять біля кладовища на Запорізькому шосе, 55А. Переможцем в конкурсі вибрали приватне підприємство «Схід-Партнер». Ця компанія за 760 тис. грн. зобов’язується виконати техніко-економічне обґрунтування будівництва крематорію.

Описані в тендері роботи – це перша стадія проєктування будівництва. У проекті повинні бути прораховані інженерно – геодезичні роботи та інженерно – геологічні розвідки, які будуть складатися з шести свердловин глибиною 15 метрів.

Раніше повідомляли, що департамент благоустрою та інфраструктури міськради Дніпра за спрощеною процедурою замовив будівництво крематорію. На проект виділили 1,4 млн. грн. За ці гроші переможець торгів повинен провести розрахунки і підрахунки, скласти документацію.

 Це перша стадія проєктування будівництва. У новому крематорії будуть дві печі. Орієнтовна площа будівлі становить близько 1500 квадратних метрів. Архітектури повинні передбачити приміщення для прийому померлих, кремації з приміщенням оператора, обробки і зберігання пороху, інженерно-технічне приміщення, вестибюль з приймальні для відвідувачів, санвузли для відвідувачів.

У новому крематорії будуть дві печі (1 робоча, 1 перспектива розвитку). Орієнтована площа будівлі складає – близько 1500 квадратних метри. Архітектурними рішеннями мають бути передбачені приміщення:

  • приймання померлих (тамбур-вестибюль, приміщення огляду, приміщення для зберігання померлих до кремації – холодильна камера, приміщення для реєстрації надходження померлих та відправлення урн);
  • кремації з приміщенням оператора, обробки та зберігання праху (кремаційний зал з передпічною зоною, приміщення для газоочисного обладнання);
  • кімната відпочинку та психологічного розвантаження операторів кремаційних печей з душем та санвузлами;
  • приміщення для оброблення останків після кремації, що включають у себе приміщення для охолодження праху та кремуляторну;
  • сховище для урн із прахом;
  • ремонтна майстерня;
  • за потреби кремаційний зал дозволено поєднувати з приміщенням для обробки останків після кремації;
  • інженерно-технічне (приміщення інженерних служб, приміщення для зберігання та миття катафалків-візків, кімната прибиральників, комора для інвентарю);
  • вестибюль з приймальною для відвідувачів, санвузли для  відвідувачів;

Нагадаємо, що у крематорії буде встановлене німецьке обладнання, яке опалюватиме навколишні будинки та дитячі садки.

“Крематорій обов’язково буде побудований. Зараз – фінальний етап його проектування. Це надзвичайно складний процес, оскільки ми вибрали найкраще, найсучасніше обладнання. Це – німецька компанія, яка побудувала близько 450 крематоріїв по всьому світу. Плюс до цього – у них надзвичайно високі вимоги до викидів в навколишнє середовище.

Цей крематорій повністю знаходиться на зовнішньому управлінні. Жодна людина не скаже, що в будівлі відбувається кремація. Викид шкідливих речовин в атмосферу дорівнює нулю. Тому компанія, з якою ми плануємо укласти договір, має однією з умов дистанційне керування крематорієм. Якщо вони побачать, що щось йде не так, спостерігається технологічний збій, вони в автоматичному режимі будуть це усувати. Крім того, там не стоять такі фільтри, які стояли у нас в радянські часи. Там стоять рукавні фільтри останньої модифікації. Ці фільтри не потрібно міняти.”