Таємниці збиття українського літака Іраном

10.02.2021 17:03   -

Канадський уряд і органи безпеки вивчають аудіозапис, на якій особа, упізнана джерелами як міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, обговорює можливість того, що знищення рейсу українського Boeing рейсу PS752 було навмисним, – повідомляє канадський  CBC .

Людина, яку джерела ідентифікували як міністра закордонних справ Мохаммада Джавада Заріфа, на записі каже, що існує “тисяча можливостей” пояснити збиття реактивного літака, включаючи навмисну ​​атаку двох-трьох “прониклиих на борт” – сценарій, за його словами, “зовсім не неймовірний”.

Він також відчуває, що правда ніколи не буде відкрита найвищими урядовцями та військовими Ірану.

Крім того, він каже, що правда ніколи не буде розкрита на найвищому рівні: урядом і збройними силами Ірану. «Є причини, з яких вони ніколи не будуть розкриті. Вони не скажуть ні нам, ні будь-кому іншому, бо, якщо вони це зроблять, це відкриє лазівки в системі нацбезпеки», – говорить людина за записі. Розмова йде на фарсі.

8 січня 2020 року Іранський корпус охорони ісламської революції збив рейс 752 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” в небі над Тегераном двома ракетами “земля-повітря”, внаслідок чого загинули всі 176 людей на борту, у тому числі 138 людей, які мають зв’язки з Канадою.

CBC News прослухав запис приватної розмови відразу після знищення рейсу PS752. CBC переклав запис із фарсі на англійську мову трьома людьми, щоб зафіксувати нюанси в мові.

CBC News пише, що журналісти прослухали запис приватної розмови, яка відбулася в перші місяці після збиття літака, і попросили трьох осіб перекласти її з фарсі на англійську, щоб вловити нюанси.

Деталі розмови й особи інших людей, які беруть у ній участь, не розкривають із міркувань безпеки. CBC також не називає джерела, яке надало їм запис.

Ральф Гудель, спеціальний радник прем’єр-міністра у справі Flight PS752, заявив, що уряду відомо про запис. Канадська група судових експертиз та оцінок отримала копію в листопаді, сказав він.

Гудал сказав, що аудіофайл містить конфіденційну інформацію, і публічне коментування його деталей може загрожувати життю. 

За його словами, RCMP, Канадська служба розвідки безпеки та Служба безпеки зв’язку оцінюють справжність запису. Представник CSE не буде пропонувати коментарі до запису, заявляючи, що агентство “не коментує розвідувальні операції”.

Заріф є основним переговорником Ірану з країнами, які втратили громадян на рейсі PS752, і є голосом Ісламської Республіки Іран на світовій арені. Впрдовж останнього року Заріф підтримував офіційні твердження уряду про те, що в катастрофі винна людська помилка. Незабаром після катастрофи Заріф заявив, що військові “сміливо” взяли на себе відповідальність, але додав, що військові чиновники тримали його та президента в невіденні цілими днями.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко заявив CBC News, що Україна вперше чує про цей запис, хоча РЦМП допомагає Україні у власному розслідуванні кримінальних справ. Він сказав, що хоче, щоб Україна уважно вивчила цю інформацію.

“Я думаю, що це ще одна причина, по якій ми не приймаємо нічого меншого за правду”, – сказав Шевченко. “Ми не хочемо бачити жодних козлів відпущення замість справжніх зловмисників. Ми не хочемо бачити, як правда ховається за державною таємницею. Ми хочемо дійти до суті цього”.

На запитання, чи не вважає він збиття літака навмисним, Шевченко не виключає цього.

“На цьому етапі ми не можемо виключити жодних можливостей”, – сказав він. 

“Я думаю, що ми ще далеко від того, щоб мати чітку картину того, що сталося … Нам очевидно бракує довіри до нашої розмови з Іраном. Я думаю, у нас є відчуття, що Іран ділиться щонайменшою інформацією”.

Вранці 8 січня 2020 року під Тегераном був збитий Boeing 737 рейсу PS-752 компанії “Міжнародні авіалінії України”. У результаті авіакатастрофи загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед яких 11 українців і 63 громадян Канади.

Іранські війська 11 січня того ж року заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”, а саме — за крилату ракету. При цьому, в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені в повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.