Сім’я із Дніпра розповідає про святкування світлої Хануки

11.12.2020 10:07   -

Початок юдейського свята Хануки припадає на вечір 10 грудня. Відсьогодні й протягом восьми днів євреї усього світу запалюють щовечора по одній свічці на спеціальному світильнику — менорі.

Про історію та традиції свята Хануки ми вже розповідали “Ханука — свято героїчного звільнення рідної землі від окупантів”.

Сімейним звичаєм відзначати це світле свято ділиться єврейська багатодітна сім’я з Дніпра.

Ровен та Шуламіс переїхали до Дніпра з Ізраїлю у 1995 році. Тоді у них була одна дитина, а тепер вже 11. Частина дітей вже виросли та переїхали, наразі з батьками живуть шестеро доньок.

На Хануку прийнято їсти їжу, приготовану в олії. Наприклад, пончики або латкес — деруни (картопляні оладки), які смажать у великій кількості олії.

Ще у дні святкування дітям видають гроші, їх називають хануке-ґелт, що перекладається, як золото. Ці гроші дітям дозволяють витрачати на власний розсуд.

Діти у Хануку граються чотиристоронніми дзиґами, що називаються дрейдл або севівон. На кожному боці зображена літера єврейського алфавіту.

What Is a Dreidel (Sevivon)? - Chanukah - Hanukkah

Під час гри гравці роблять ставки і виграють або програють гроші в залежності від символу, який випав. За словами Ровена, так у давнину діти вчили Тору і приховували це від грецьких солдат, які намагалися перешкодити вивченню рідної мови народу, який вони окупували.

Хануку святкуватимуть 8 днів — цьогоріч до 18 грудня