Time визначився з людиною року, навіть з двома – ними стали нові американські лідери, які мають змінити весь світ на краще

11.12.2020 10:02   -

Редакція журналу Time назвала переможців у номінації «Людина року». За версією керівників видання, ключовими фігурами 2020 го стали Джозеф Байден і Камала Гарріс.

Вони походять з різних узбережжя, різних ідеологій, різних Америк. Але у них також є багато спільного, каже Байден: робочий стіл, змішані сім’ї, спільні цінності. “Нас могла б виховувати та сама мати”, – каже він. В епоху атомізації цей союз має на меті продемонструвати, що відмінності не повинні розділяти, – розповідає time.

Ніхто не знає природи такого типу партнерства краще, за Байдена, адже він сам прожив вісім років у будинку, в який Гарріс збирається переїхати. Він поклав на неї ті самі обов’язки, які виконував у президента Барака Обами, а саме, що віце-президент буде останньою людиною в залі після засідань, що з віце-президентом консультуватимуться щодо всіх важливих рішень. Вони спілкуються щодня, телефоном або текстовим повідомленням.

Політиків Байдена і Гарріс з Демократичної партії США після листопадових виборів проголосили президентом і віце-президентом Америки. 

Але досі не погодився з перемогою Байдена чинний президент США Дональд Трамп, який також входив в шорт-лист журналу.

Серед ключових в 2020 році фігур називалися також головний інфекціоніст США Ентоні Фаучи і медпрацівники, а також рух за «расову справедливість» Black Lives Matter ( «Життя чорних мають значення»).

Байден має бачення, задає тон, але він також усвідомив те, чого не міг запропонувати самостійно, чого ніколи не міг дати 78-річний білий чоловік: зміна поколінь, свіжа перспектива та втілення різноманітності Америки. Для цього йому знадобилася Камала Гарріс : сенаторка Каліфорнії, колишня окружна прокурорка і генеральна прокурорка, дитина іммігрантів, чия харизма і жорсткі допити представників адміністрації Трампа електризували мільйони демократів.

 Віце-президентом ніколи раніше не була ні жінка, ні чорношкіра, ні американська азіатка. 

“Я буду першою, але не буду останньою”, – говорить Гарріс в окремому інтерв’ю. “Це про спадщину, це про створення шляху, це про те, щоб залишити двері більш відкритими, ніж це було коли ти входив”.

Рік тому «Людиною року» журнал назвав шведську еко-активістку Грету Тунберг. Читачі ж вибрали учасників антикомуністичних протестів в Гонконзі.

«Людині року» за версією Time вже майже сто років – це звання присуджується журналом з 1927 року. За цей час на грудневій обкладинці журналу з’являлися американські президенти Франклін Делано Рузвельт і Джон Кеннеді, німецький фюрер Адольф Гітлер і радянський вождь Йосип Сталін, американський солдат і користувач Всесвітньої Мережі.

Eritrea's shame (video) - Page 2 - Mereja Forum

У 2007 році це звання було присуджено президенту РФ Володимиру Путіну. Перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов був удостоєний цієї честі двічі. Один раз його назвали «людиною десятиліття».

На початку грудня 2020 року Time представив ще одну обкладинку – на ній зображено перекреслене червоними лініями навхрест число «2020» і написано «Найгірший рік в історії». 

The latest cover of US “Time” Weekly: 2020, the worst year in history  (Figure) – yqqlm

На думку кінокритика Стефані Закарек, яка написала статтю для випуску журналу, цей рік можна порівняти з фільмом-антиутопією, але дуже тягомотним і зовсім не захоплюючим.

«Це було не тільки болісно, ​​але й буденно. Повсякденна рутина звернулася проти нас», – вважає автор статті. Вона додала, що 2020 й був важким для більшості молодих землян, а людське суспільство істотно змінилося.