“Не чуєш? Побачиш!” – демонстранти намагалися достукатися до президента

20.03.2021 21:21   -

Сьогодні, 20 березня, – день народження Сергія Стерненка, яке він змушений відзначати у тюрмі. Президент вирішив повністю ігнорувати мирний оголошений протест. Тож, на 26-ліття Сергієвого дня народження, активісти, які чекали два тижні збираються нагадати президенту про його обов’язки перед народом України.

Отже, прихильники засудженого до тюремного ув’язнення одеського активіста Сергія Стерненка відзначили його день народження мітингом “Не чуєш? Побачиш!”. Були гучні вітання та яскраві феєрверки на вулиці Банковій у Києві – під дверима Офісу президента.

Схожа акція відбулась сьогодні і в Одесі, де під СІЗО зібрались близько трьох десятків людей щоб привітати Сергія Стерненка із днем його народження.

Нагадаємо, 23 лютого Приморський районний суд міста Одеси визнав Стерненка винним у викраденні людини. Його засудили до 7 років 3 місяців в’язниці з конфіскацією половини майна.

Суд визнав Стерненка винним у скоєнні злочинів за статтею 187 (розбій) та статтею 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу, але з тим звільнив його від кримінальної відповідальності за вчинення злочину за статтею 146 (викрадення людини) у зв’язку із закінченням терміну давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Вирок Стерненку стосується справи про викрадення й катування керівника одеського відділення проросійської партії “Родіна” Сергія Щербича (якого внесли у список сайту “Миротворець”) у квітні 2015 року. Він є приближеним до мера Одеси Геннадія Труханова.

Відомо, що за кілька днів до того, як Щербич мав отримати мандат депутата однієї з райрад Одеської області, його викликали на зустріч, а звідти відвезли у невідомому напрямку з мішком на голові. Його побили та вимагали відмовитися від депутатського мандату.

За версією слідства, одним із чоловіків у масках, які напали на Щербича, був саме Стерненко.

Сам активіст причетність до викрадення відкидає, а справу називає сфабрикованою.

На його думку, у цій справі проти нього виступають, зокрема, генеральний прокурор Ірина Венедіктова, заступник голови Офісу президента Олег Татаров і очільник Одеси Геннадій Труханов.

Вирок Стерненку викликав неабиякий резонанс у суспільстві та соціальних мережах.

Після його оголошення під будівлею суду прихильники Стерненка почали скандувати “Свободу Стерненку!” і “Аваков – чорт!”, а також кидати димові шашки. Відбулися сутички активістів із поліцією.