Японію трусить, людей евакуюють, поки що без цунамі та втрат. А 10 років тому землетрус спричинив ядерну катастрофу та чисельні жертви

20.03.2021 21:53   -

Сьогодні ввечері біля узбережжя північно-східної Японії на глибині 59 км стався сильний землетрус силою 6,9 бала, трохи більше місяця тому у регіоні стався землетрус подібного масштабу.

Постраждала щонайменше одна людина, землетрус сягнув сильного значення 5 за японською шкалою інтенсивності сейсмічних явищ до 7.

Метеорологічне агентство видало повідомлення про цунамі після землетрусу, хоча невдовзі його було скасовано. Можуть спостерігатися деякі зміни рівня моря, але матеріального збитку не очікується, повідомило агентство.

Спочатку агентство повідомило про ступінь потужністю землетрусу 7,2, а потім переглянуло його у бік зменшення.

Центральний уряд створив центр управління кризисними ситуаціями при апараті прем’єр-міністра та співпрацює з відповідними міністерствами, відомствами та органами місцевого самоврядування з метою збору інформації про будь-яку шкоду, заподіяну землетрусом. В Офунато, префектура Івате, де землетрус зареєстрував нижчі 5 міст, місто відкрило центри евакуації в 69 місцях.

Муніципальні пожежні служби не повідомляли про пошкодження землетрусу, проте продовжували збирати інформацію. За повідомленнями їх операторів, на атомних електростанціях у східній та північно-східній Японії не виявлено відхилень.

Тремтіння також відчули в Токіо, де зафіксували до 3 балів за японською шкалою.

Землетрус стався через дев’ять днів після того, як у регіоні відзначилася 10-та річниця Великого землетрусу, цунамі та ядерної катастрофи 9,0 балів за Ріхтером, що спричинив спустошення регіону та загинуло понад 15 000 людей.

Через очікування цунамі місто Ватарі видало наказ про евакуацію, охопивши 2527 будинків та 6911 жителів.

Дві сотні будинків у Куріхарі, префектура Міягі, були без електромережі, повідомляється, що землетрус призвів до припинення перевезень Тохоку-Сінкансен та інших залізничних ліній. Очікується, що служби відновляться близько 22:00.