Китай встановив свій прапор на Місяці

04.12.2020 20:52   -

Зібравши зразки ґрунту та гірських порід з єдиного природного супутника Землі протягом 19 годин після його плавного м’якої посадки китайський космічний корабель злетів з поверхні Місяця із зразками ґрунту і гірських порід і відправив на місячний орбітальний апарат приблизно за 15 кілометрів з тяговим двигуном потужністю 3000 Нм, – повідомляє Національне космічне управління Китаю у вечір четверга.

Національне космічне управління оприлюднило фотографії зонда Chang’e-5 на поверхні Місяця. 

Безпосередньо перед злетом підняття Chang’e-5 з місячної поверхні десантний апарат китайського космічного корабля розгорнув п’ятизірковий червоний національний прапор, справжній з тканин, що є першим в аерокосмічній історії країни.

Успішний запуск зонда з місячної поверхні, як вважають деякі спостерігачі, означає завершення, мабуть, найскладнішого кроку в місії.

“Це перша спроба в аерокосмічній історії Китаю злетіти з іншого небесного тіла, крім Землі”, – заявив головний редактор журналу “Аерокосмічні знання” Ван Янан. “Запуск є головним випробуванням, оскільки транспортний засіб повинен був повністю покладатися на автоматичні маневри без наземних команд”.

Ван пояснив, що запуск із Місяця не може дозволити собі жодної затримки. “Якщо зонд отримає команду від Землі, щоб допомогти їй контролювати відрив, висоту та швидкість, відбудеться принаймні одна секунда затримки, що поставить процес у велику небезпеку”.

Вага системи контролюється приблизно в один кілограм, і всі сполучні частини системи отримали спеціальний захист, наприклад, заходи, що забезпечують стійкість до холоду, щоб допомогти подолати несприятливі місячні поверхневі умови, включаючи різку різницю температур на Місяці в межах від 150 С до мінус 150 С, заявив керівник проекту Лі Юнфен у заяві, яку компанія CASIC надіслала Global Times.

“Звичайний національний прапор із Землі не витримає суворого місячного середовища, тому дослідницька група також витратила більше року, вибираючи відповідні матеріали, щоб переконатися, що можливий прапор буде достатньо міцним, виживатиме в умовах екстремального холоду та спеки і здатний демонструючи прекрасні кольори національного прапора і залишаючись такими назавжди“, – сказав Чен Чанг, ще один провідний член команди розробників.

За їх словами, національний прапор шириною 2000 міліметрів і висотою 900 міліметрів представляє найсучасніші технології.

“Як зберегти оригінальний колір і форму – це два найважливіші питання при розробці національного прапора, який повинен вижити на відстані понад 380 000 кілометрів від Землі, за умови екстремальних температур та випромінювання під час своєї подорожі”, – сказав Ван Янан для Global Times. 

Щоб зрозуміти, наскільки складним є це завдання, п’ять із шести прапорів (за винятком розміщеного на Місяці Аполлона-11), принесеного на Місяць наприкінці 1960-х та на початку 1970-х років під час шести висаджень на Місяць з екіпажем, були вилинялі й білі через десятирічну сонячну радіацію, хоча, як повідомляється, вони все ще стоять і відкидають тіні.

Радянський Союз був першою країною, яка відбила свій національний символ на Місяці, металевою кулькою на ґрунті в рамках місії “Луна 2” в 1959 році.

Порівняно з таким методом, Китай має більш прогресивний підхід, який також значно збільшив складність конструкції.

Китайський прапор, який офіційно демонстрував Chang’e-5, став першим і єдиним національним прапором із тканин, який коли-небудь розміщувався на Місяці в 21 столітті.

“Відображення національного прапора на небесному тілі означає всебічну силу та технологічний прогрес країни”, – зазначив Сонг. 

 “Вчорашня пам’ять все ще свіжа і ясна, коли американські астронавти вийшли за межі своїх кабін і встановили перший в історії людства, американський національний прапор, на Місяці в 1969 році”, – нагадав Сон Чжунпін. “Але Китай збирається також продемонструвати наш власний національний прапор, що, на мою думку, є визнанням досягнень та проривів, які ми зробили, і це буде найціннішим”.