Сліпі зможуть “бачити” за допомогою окулярів з камерою

04.12.2020 19:57   -

Вчені на крок ближче до відновлення зору сліпих людей за допомогою мозкових імплантатів, про що заявили дослідники з Нідерландського інституту неврології після серії успішних експериментів на мавпах, – повідомляє CNN.

Дослідники розробили імплантати, що містять 1024 електроди – провідники, які несуть електричний струм в мозок і з нього, і імплантували їх у зорову кору, частину мозку, яка обробляє зорову інформацію, у двох макак. Надсилаючи електричні сигнали в мозок мавп, дослідники створили «фосфени» – крапки світла, які міг «бачити» або сприймати мозок, і які можуть використовуватися для створення ілюзії форм і предметів.

Головний дослідник Пітер Ролфсема пояснив, що в людей, які втратили зір, кора мозку просто перестає отримувати ввідну інформацію. Технологія дозволяє «об’їхати» непрацюючі очі та напряму «вставляти» образи в мозок.

«Якщо стимулювати одним електродом, отримуємо одну точку світла. Якщо стимулювати набором електродів — набір точок і форм із точок, що можуть відтворювати осмислені зображення», — сказав він.

У майбутньому людина зможе носити окуляри з камерою, яка передаватиме зображення в мозок, перетворюючи їх на набори світлих точок. Завдяки такій технології сліпий зможе «побачити» машину, що проїжджає повз нього, або людей, які йдуть поруч, а також різноманітні знаки й тексти.

Випробовувати цю технологію на людях розпочнуть не раніше 2023 року.