Філатов про підтримку проєкту соціального житла для маріупольців: «Усе, що буде потрібно від мерії Дніпра, — ми допомагатимемо»

16.05.2023 16:12   -

У місті Дніпро відбулося відкриття першого соціального гуртожитку в Україні, який надав житло сім родинам з Маріуполя. Це відбулося завдяки спільній роботі двох мерій та підтримці міжнародних донорів. Проект буде продовжено – вже заплановано ремонт ще двох гуртожитків у місті, а далі масштабуватимуть будівництво на інші територіальні громади.

«Хочу сказати слова подяки французькому уряду та французькому народу за цю підтримку наших маріупольських друзів. Дніпро стояв біля витоків цієї програми. Усе, що буде потрібно від мерії Дніпра, від міської влади, — ми допомагатимемо. Щотижня ми спілкуємося з міським головою Маріуполя. І Вадим Бойченко підтвердить, що будь-які питання, з якими мерія Маріуполя зверталася до мерії Дніпра, вирішувалися в найкоротші терміни», — зазначив міський голова Дніпра Борис Філатов.

Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен наголосив, що втілена у Дніпрі ініціатива має бути прикладом для подальшої роботи для створення соціального житла для переселенців — насамперед тих, кого росія позбавила домівок у Маріуполі:

«Я вражений тою підтримкою, яку надають всі залучені партнери — Міжнародна організація з міграції, мерія Маріуполя, мерія Дніпра, Фонд Ріната Ахметова. Це чудовий взірець, який треба розповсюджувати всюди, де в цьому є необхідність. Декілька років до повномасштабного вторгнення Франція налагоджувала тісні бізнес-зв’язки з містом Маріуполем та його мером Вадимом Бойченком. Ми започаткували проекти з модернізації водоочисного заводу і водопостачальної мережі Маріуполя, реконструкції міської лікарні і набережної. Був цілий комплекс проектів. Коли у 2022 році сталася катастрофа, і Маріуполь став містом-жертвою, містом-мучеником, а десятки тисяч людей постраждали від цієї агресії, Франція ухвалила рішення лишатися поруч і якомога більше підтримати населення. Ми зберегли контакти з мером Вадимом Бойченком. І коли він запропонував спільний проект з Міжнародною організацією з міграції, спрямований на те, щоб забезпечити житлом мешканців Маріуполя, які змушені були виїхати з рідного міста, я, не вагаючись, надав свою підтримку. В свою чергу, моє керівництво в Парижі прийняло аналогічно рішення, і ми направили в цей проект 7,1 млн євро. Я переконаний, що в один прекрасний день ми знову повернемося в щасливе місто Маріуполь, коли воно знову стане під українські прапори», – сказав пан посол.

«Наша співпраця, наша робота продовжується. Ми отримали можливість сьогодні дати більше маріупольцям. Під час війни створили те житло, яке зараз дуже доречне, і головне, що воно вчасне. І наприкінці цього року 330 сімей отримають довгоочікувані оселі», —  додав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Одна з мешканок нового житла, Катерина Гребеннікова разом з родиною заселяється до нового житла. «Ми одразу приїхали з Маріуполя, втікали сюди (у Дніпро, —ред.). Бачили вже нову кімнату, дуже подобається. Сучасний ремонт, все гарно зроблено. Дякуємо, що отримали таку можливість», — розповідає жінка і наголошує: одного дня вони з родиною обов’язково повернуться до нового, вільного Маріуполя.