Facebook захищає владу “слуг” від поширення критики та кпинів у мережі?

13.01.2021 15:31   -

“Ми видалили 13 облікових записів Facebook, 31 сторінку, шість груп та три облікові записи Instagram. Ця мережа, орієнтована на внутрішній розвиток, виникла в Україні і була пов’язана з особами, пов’язаними з неурядовою організацією “Антикорупційний блокпост”. Наше розслідування виявило зв’язки з особами, пов’язаними як з партією “Європейська солідарність”, так і з громадською організацією “Справа Громад” в Україні. Ми знайшли це в рамках нашого розслідування щодо підозри на скоординовану неавторичну поведінку в регіоні”, – повідомляє у звіті компанії від 12 січня.

В заяві посилаються на “Місцевих, які перевіряючи факти деякий вміст оцінили як неправдивий”, не дуже зрозуміло, хто ці “місцеві” і який саме “деякий” вміст визнали брехливим.

Люди, які стояли за цією мережею, використовували підроблені акаунти, аби розміщувати та коментувати власний вміст, задля популярності.

Частина їхнього вмісту з’явилася на законних сайтах новин в Україні за вигаданими підказками. Люди, які стояли за цією операцією, розміщували в основному українську, а також російську мову про економічні та політичні новини, корупцію в Україні, підтримуючі коментарі щодо деяких політиків, таких як колишній глава Державної податкової служби в Україні, губернатор Одеської області, один із місцевих політиків в Одесі та залізниці UA. Вони також розмістили вміст з критикою деяких політиків, зокрема Олександра Дубінського, Євгена Плінського, Ігоря Уманського.

Хоча люди, які стояли за цим, намагалися приховати свою особу, наше розслідування виявило зв’язки з особами, пов’язаними з неурядовою організацією “Антикорупційний блокпост”.

Нижче наведено зразок вмісту, розміщеного на деяких із цих Сторінок.

Згодом колишній радник п’ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков написав на своїй сторінці у соцмережі, що Facebook забанив сторінки активістки ГО «Справа громад» Марії Мадзігон, оскільки вважає, що вона — бот.

«ФБ сьогодні сповістив про те, що зніс 27 акаунтів активістів ГО «Справа громад» через скоординованість дій. І головним координатором був призначений бот на ім’я Марія Мадзігон, у якої виявилося 2 (два) аккаунти в ФБ і 2 (два) аккаунти в Інсті. І головна біда і порушення правил ФБ — скоординованість дій», — заявив він.

Зображення може містити: 1 особа, стоїть