Расистська програма Huawei

13.01.2021 16:21   -

У патенті Huawei виявили систему, яка серед людей на вулицях здатна розпізнавати представників уйгурської меншини. Систему виявила дослідницька компанія зі США. Раніше Huawei заявляла, що жодна з її технологій не призначена для ідентифікації етнічних груп, – повідомляє BBC.

Тепер компанія заявила, що планує змінити патент. У Huawei зазначили, що для цього їм потрібно запитати у Китайського національного управління інтелектуальної власності (CNIPA) — патентного відомства країни — дозвіл видалити посилання на розкриту систему.

Патент Huawei був спочатку поданий в липні 2018 року спільно з Китайською академією наук. У ньому описано використання методів глибокого навчання штучного інтелекту для визначення особистостей пішоходів, сфотографованих на вулиці.

Виявилося, що серед атрибутів за якими можуть впізнати людину, є такий елемент як «раса уйгурів». У самій компанії заявили, що «Huawei виступає проти будь-якої дискримінації, включаючи використання технологій з метою етнічної дискримінації».

«Це ніколи не мало стати частиною програми. І ми робимо активні кроки з її виправлення», — повідомили в компанії.

Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони становлять близько 45% населення регіону. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.