Експеримент від «зеленої влади»: планують закрити шахти в одному з українських мономіст

06.07.2020 08:41   -

Багато українських міст існують навколо так званих «містоутворюючих підприємств» – заводів, фабрик та вугільних шахт.

Реформа вугільної галузі є питанням болючим і актуальним для України. Президент Зеленський неодноразово говорив про необхідність вирішення проблеми нерентабельних державних шахт.

Один із важливих аспектів вирішення проблеми – працевлаштування жителів подібних міст, адже їх переважна більшість зайнята саме на ось таких «містоутворюючих» об’єктах.

Наразі, представники влади заявили про те, що ними підготовлений проєкт щодо закриття одного із центральних вугледобувних підприємств в українському місті. Це буде своєрідний експеримент – якщо він дасть «позитивні» результати, досвід буде використаний і щодо інших подібних українських міст.

Про це повідомила в.о. міністра енергетики України Ольга Буславець.

«Ми маємо майже 65 мономіст, в яких тільки шахта є тим підприємством, на якому можуть працювати люди. Як правило, це одна працююча людина, яка годує всю родину. Ми повинні розуміти, як цих людей захистити, дати можливість трансформуватися цим регіонам, щоб там була робота. У нас на сьогодні є домовленості з німецькою стороною. Був і дзвінок прем’єр-міністра до канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вони обговорювали це питання. І в мене були перемовини з послом Німеччини в Україні стосовно допомоги щодо проведення комплексної роботи в рамках пілотного проекту з досвідом Німеччини по закриттю шахт якогось мономіста, яке ми визначимо разом з ними по певних критеріях», –  заявила керівник Міненерго в інтерв’ю Радіо Свобода.

Поставщик последней надежды — Минэнерго изменило условия конкурса ...

Втім, чиновниця повідомила, що саме місто для експерименту ще не обрали.

Нагадаємо, що українська енергетична галузь потерпає від кризи, яку посилив економічний спад, спровокований пандемією коронавірусу. Багато вугільних шахт в Україні працюють із перебоями, а шахтарі місяцями не отримують зарплати. Здебільшого, збитковими є саме державні вугільні шахти.