Американські фрегати – не для нас: нова стратегія ВМС України

06.07.2020 09:13   -

Військово-морські сили України прийняли рішення не приймати на озброєння американські фрегати типу Oliver Hazard Perry, про можливість чого говорили раніше. Про таке рішення заявив новий командувач ВМС  України контр-адмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю виданню Думська.

За словами контр-адмірала, згадані кораблі, що було виведено зі складу ВМС США, не відповідають потребам українського військового флоту.

«Це корабель експедиційного флоту для супроводу конвоїв, пошуку підводних човнів в океані. Він був розроблений в 70-х роках минулого століття, це дуже старі кораблі. Його системи застаріли», – сказав адмірал.

Також він підкреслив, що фрегати типу Oliver Hazard Perry є дуже великими – значно більшими за нашого «Гетьмана Сагайдачного», через що Україні буде важче їх утримувати, та й може постати проблема із їхнім базуванням (в Україні, фактично, немає повноцінної військово-морської бази).

За словами Неїжпапи, командування ВМСУ переходить до нової стратегії розбудови військового флоту. Зокрема, ВМС уже фактично відмовились від стратегії створення так званого «москітного флоту» (флотилії з великої кількості невеликих озброєних суден). Зокрема, наш флот більше не отримуватиме легких броньованих катерів типу «Гюрза-М». Останній, восьмий катер серії, буде добудований до кінця року. І все.

Натомість, зауважив командувач ВМС, нова стратегія передбачає розвиток флоту на основі використання кораблів класу корвет (малий фрегат) – це клас багатоцільових військових кораблів ближньої морської зони, призначених для дозорної і конвойної служби, протичовнової і протиповітряної оборони військово-морських баз і пунктів базування.

Каким должен быть корвет ВМФ РФ? Немного диванной аналитики
корвет

«Інша справа корвети. Всі наші партнери по Чорноморському регіону, в тому числі Болгарія та Румунія, розгортають програми по корветам. В цьому році вони закладуть відразу чотири такі кораблі. А у цих країн територіальне море в кілька разів менше, ніж у нас навіть зараз, в умовах захоплення РФ Криму. Це універсальний клас, який може виконувати завдання в Чорному морі», – підкреслив командувач.

Алексей Неижпапа

Ще одним пріоритетом Неїжпапа вважає закупівлю мінних тральщиків.

«Мінна небезпека на Чорному морі – це колосальна загроза. Імовірність того, що в районах біля Одеси, Южного, Чорноморська можуть з’явитися ворожі міни, зупинить всі судноплавство в нашому регіоні. А це як-не-як більше 7% ВВП. Природно, відповідальність за мінну безпеку лежить на ВМС – саме ми повинні її забезпечити», – відзначив контрадмірал.

Нагадаємо, що менше місяця тому президент України Володимир Зеленський призначив контр-адмірала Олексія Неїжпапу командувачем Військово-Морських сил Збройних сил України. Відповідний указ № 217/2020 Глава держави підписав 11 червня.