Джо Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору

25.11.2021 07:37   -

Президент США Джо Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років та запевнив у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, повідомляється у заяві на сайті Білого дому у середу, 24 листопада.

“Український народ подолав жах Голодомору, продемонструвавши свій дух і стійкість, і зрештою створив вільне та демократичне суспільство, – зазначив глава Білого дому. – Пам’ятаючи про біль і жертви Голодомору, Сполучені Штати знову запевняють у прихильності до народу України та нашій непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності України”.

Байден також закликає запобігти подібним трагедіям у майбутньому та підтримувати сьогодні тих, хто “страждає під ярмом тиранії”.

«Чоловіки, жінки та діти, які загинули під час цього голоду, стали жертвами жорстокої політики та навмисних дій режиму Йосипа Сталіна. Цього місяця, вшанувавши памʼять тих, чиї життя були втрачені, присвятімо себе постійній роботі, щоб подібних трагедій не було в майбутньому і допомозі тим, хто сьогодні страждає від тиранії», – наголосив Байден.

Marking the 85th Anniversary of the Ukrainian Holodomor - U.S. Embassy in  Ukraine

Нагадаємо, що цього року День пам’яті жертв Голодомору відзначатимуть 27 листопада. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, в 1932-1933 роках від штучно створеного голоду загинули майже чотири мільйони людей на території колишнього УРСР. Утім, деякі історики наводять значно більші цифри.

Голодомор 1932–1933 років – масовий злочин, навмисне організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості в Україні. Спеціальні загони радянських силовиків відбирали в українських селян усі запаси зерна, чим прирікали людей на жахливу смерть. В Україні також вшановують памʼять жертв голодоморів 1921–1923 та 1946–1947 років.

День пам’яті жертв голодоморів щороку відбувається в останню суботу листопада.

Законом від 2006 року в Україні Голодомор визнано актом геноциду українського народу. Голод 1932-1933 років визнали геноцидом українців 16 країн світу, зокрема, США, Канада, Австралія, Естонія, Грузія та Латвія.

Архівне фото. Тодішній віцепрезидент США Джо Байден (ліворуч) і третій президент України Віктор Ющенко під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 20 липня 2009 року
Архівне фото. Тодішній віцепрезидент США Джо Байден (ліворуч) і третій президент України Віктор Ющенко під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 20 липня 2009 року