87 тис переселенців на Дніпропетровщині. Який соціальний захист вони отримали?

10.02.2015 15:00   -
Автор:

Сьогодні в нашому регіоні нараховується близько 87 тис осіб, які переїхали з Донецької та Луганської областей, а також Криму.
Про це повідомила директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вікторія Крупська під час прес-конференції, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Вона повідомила, що з загальної кількості переселенців вдалося розселити близько 20 тис осіб. Інші влаштувалися у родичів або знайшли помешкання самостійно.
«Для людей, які приїжджали в регіон та не мали змоги зупинитися у родичів, органи влади надавали місця в комунальних гуртожитках, санаторіях, готелях тощо. 88 інвалідів влаштовані у спеціалізовані будинки-інтернати, де вони живуть на повному державному забезпеченні», – сказала Вікторія Крупська.
Наразі можливості по розселенню в регіоні практично вичерпані – вільних місць майже не залишилось. Тому Дніпропетровщина сьогодні розглядається як транзитний регіон.
Читайте також: Передай близким: «Укрзализныця» бесплатно вывозит людей из зоны АТО
«Усіх тих, хто вимушений покинути свої домівки на Донеччині та Луганщині, ми розміщуємо тимчасово, з’ясовуємо першочергові потреби. Потім для надання постійного місця проживання переселенців направляють до сусідніх областей», – зазначила Вікторія Крупська.
Вона також додала, що з лютого відновлена систем надання квот на безкоштовний переїзд переселенців залізницею.
На сьогодні в регіоні отримують пенсію 34 тис 876 пенсіонерів-переселенців, соціальні виплати – 5 тис 763 особи.
З жовтня 2014 року органи соціального захисту здійснюють перереєстрацію переселенців для організації їм виплат та допомоги. Після заповнення анкети особа безкоштовно отримує довідку про реєстрацію. Ця довідка є основним документом для призначення соціальних виплат, пенсій, компенсацій на проживання і оплату житлово-комунальних послуг. Всі, хто має питання про оформлення такого виду допомоги, можуть звернутися на «гарячу лінію» 056 713 69 09, 056 713 62 21, 056 713 64 94.
Читайте також: Син Царьова судиться за будинок з переселенцями у Дніпропетровську (ВІДЕО)
З 87 тис переселенців, що переїхали до Дніпропетровщини, є велика кількість пенсіонерів та незначна кількість людей, які шукають роботу та працевлаштовуються.
Зокрема, 4 тис 210 переселенців стали на облік до центрів зайнятості, 2 тис отримали статус безробітного, 1333 – отримують щомісячну виплату по безробіттю, 659 осіб з числа переселенців працевлаштувалися, 95 – залучені до громадських робіт тимчасового характеру, 67 – проходять перенавчання.
Виплати на проживання, які здійснюються за рахунок держави, працездатні переселенці будуть отримувати перші 6 місяців. По завершенні цього періоду людям потрібно буде розраховувати самим на себе, тобто працевлаштовуватися.
Серед причин, чому переселенці не влаштовуються на роботу, є небажання працювати на тих посадах, що пропонують центри зайнятості, та невідповідність заробітної плати у порівнянні з тією, яку вони отримували в Донецькій та Луганській областях.
«Гаряча лінія» центру зайнятості 056 740 32 34, 056 744 85 64.