Депутати Європарламенту написали відкритого листа до голови фракції партії «Слуга народу»

06.10.2020 11:03   -

ЄС погрожує скасувати безвіз українським олігархам і політикам, – повідомляє tyzhden.

Автори листа нагадують владі про падіння України у рейтингу сприйняття корупції, згортання реформ, проблеми у призначенні керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зупинку обвинувачення у справах корумпованих суддів. Усе це, за їхніми словами, загрожує Україні втратою макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд євро, а також вони припускають ймовірність застосування обмежень щодо свободи вільного пересування Європою не для українців, а тільки для “слуг”, тобто олігархів та політиків від влади.

Ось деякі тези з відкритого листа.

Шановний пане Арахаміє,

Давид Арахамия: «Единственное, что нас всех объединяет, это доверие к  президенту» | Шиповник - Новости Николаева

Ми чули що ви відповідаєте лише на листи, тому ми вам його написали. Ми також чули, що ви вважаєте небезпеку втрати безвізового режиму та фінансової допомоги лише „чутками“. Дозвольте пояснити, чому це не так:

Тільки з 2014 року ЄС інвестував в Україну понад 15 млрд. Євро. Ми ділимося з вами цим досить маловідомим цікавим фактом не для того, щоб просити про вашу подяку, а для того, щоб підтвердити, що доля вашої країни нам дуже дорога, і ми щиро піклуємося про її майбутнє. Ми також ділимося цим, щоб нагадати вам, що джерелом цієї допомоги є громадяни ЄС, перед якими ми підзвітні, і які так щедро відмовились від частини своїх доходів за таких умов: звільнити Україну від розгулу корупції, реформувати судову систему та систему охорони здоров’я, створити прозоре місцеве самоуправління.

Близько 17 місяців тому президент Зеленський та ваша команда прийшли до влади з двома важливими обіцянками – боротися з корупцією і відновити мир та територіальну цілісність.

Українці, ризикуючи життям на Донбасі, борються не лише за суверенітет своєї країни, а й сприяють безпеці у всій Європі. Ми всі у великому боргу перед цими сміливими чоловіками та жінками.

У боротьбі з корупцією ваш уряд ще в перші дні вселяв надію. Сам президент передбачив „Україну своєї мрії“, де „вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні строки“. Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє.

Ми не можемо не бачити, що деякі члени „Слуги народу“ поширюють кремлівську дезінформацією, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП. Ті самі члени не цураються дружити з олігархами та «недоторканими» або публічно виступати за розрив зв’язків з ЄС.

Ми не можемо не бачити, що сприйняття корупції в Україні в 2020 році повернулося до позначки 2017 року, розхвалені реформи згортаютьcя, а керівник САП планується обиратися комісією, яка не має значного антикорупційного досвіду, репутації та високих моральних якостей і публічного авторитету.

Ми не можемо не бачити, як генеральний прокурор зупиняє обвинувачення в справах корумпованих суддів, справі міністра охорони здоров’я за нібито отриманий відкат в самий розпал пандемії, а також скандальній справі продажу державних посад за великі гроші, які всі припадають пилом на столі прокурора.

Що стосується безвізового режиму, це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС – але все ж ми залишаємо за собою право накладати конкретну відмову в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності.

Зобов’язання справжнього друга бути чесним надихнуло нас написати вам цей лист, і як друзі України ми підтримуємо її народ у боротьбі за вільну, єдину та справедливу країну. Все ж зрештою, все, що ми можемо запропонувати – це дружні поради та доброзичливу руку підтримки; однак вам, українській владі, потрібно буде взяти відповідальність за країну і вирішити Україну чиєї мрії ви готові будувати. Ми лише сподіваємось, що ви побудуєту ту, якою ми всі будемо пишатися.

Шановний пане Арахаміє, приходьте до Європарламенту наступного разу, коли ви та президент Зеленський будете в Брюсселі. У вас тут є друзі.”

Реакції влади, президента чи голови фракції “слуг” поки що не було.