«Зростання захворювання на коронавірус пов’язане із початком навчального року в університетах Дніпра», – департамент охорони здоров’я населення міськради

06.10.2020 13:57   -

У Дніпрі станом на 6 жовтня зафіксовано 5040 підтверджених випадків захворювання на коронавірус, 2290 людей з цим діагнозом одужали. На амбулаторному лікуванні знаходиться 2419 захворілих. На стаціонарному лікуванні в медичних закладах  міста 331 особа. Лікарні , які надають допомогу пацієнтам з пневмонією, заповнені на 62%. Про це під час брифінгу повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко. 

«Ми продовжуємо закупівлю лікарських засобів, засобів індивідуального захисту, обладнання – кисневих концентраторів, які потрібні для надання допомоги пацієнтам з коронавірусом. Місто має запас усього цього щонайменше на 3 місяці», – зазначила Юлія Віклієнко. 

Крім того, у Дніпрі продовжують працювати 10 мобільних бригад з ПЛР-системою. Наразі вони обстежили більше 20 тис. осіб. Щодня мобільні бригади беруть близько тисячі аналізів. 

«До департаменту охорони здоров’я звертаються із повідомленнями про те, що результати аналізів на коронавірус затримують, дуже багато аналізів губляться. Звичайно, це обурює дніпрян. Ті лабораторії, які виконують ці дослідження, підпорядковуються обласній владі – це лабораторія лікарні Мечникова та обласний лабораторний центр. Ми надсилаємо щодня їм листи про те, що не отримали певну кількість результатів аналізів, проте відповідь нам так і не надали. Крім того, деякі мешканці Дніпра переперевіряють свої позитивні результати в приватних лабораторіях та в інших містах, і результат не підтверджується. Це дуже небезпечно і для пацієнтів, і для медиків, бо потрібно перездавати аналізи, щоб підібрати правильну тактику лікування», – зазначила Юлія Віклієнко. 

Як зазначають у департаменті охорони здоров’я населення, ситуація в Дніпрі під контролем: міські департаменти та комунальні служби проводять усі необхідні протиепідемічні заходи. При цьому, за словами Юлії Віклієнко, наразі зростання захворюваності пов’язане із початком навчального року в університетах міста: у гуртожитках, хостелах та подібних закладах, де мешкають студенти закладів вищої освіти не дотримуються карантинних обмежень. 

«У Дніпрі фіксується зростання захворювання на коронавірус, і одна з причин – це гуртожитки та студенти, які приїхали 1 вересня на навчання до нашого міста. Крім того, до Дніпра приїжджають працювати з інших регіонів, не лише з «зелених» зон. У зв’язку з цим вчора надзвичайна комісія міськради рекомендувала Міністерству освіти перевести заклади вищої освіти на дистанційне навчання», – каже Юлія Віклієнко. 

Окрім того, студенти – це соціально активна категорія. Вони відвідують клуби, паби, магазини, дискотеки. Їздять на вихідні додому в «помаранчеві» та  «червоні» зони. Отже, ймовірно, можуть стати переносниками коронавірусу, самі того не підозрюючи.

Як відомо, в школах Дніпра захворіло 134 учні, 107 педагогів та 16 технічних працівників. З них госпіталізовано 4 учні, 20 педагогів та 4 техпрацівники. Організовано дистанційне навчання в 38 школах, 94 класах, де навчаються 2769 учнів. У той же час  у Києві, який знаходиться в жовтій зоні, COVID-19 було виявлено у 375 учнів шкіл та 259 вчителів, 3 школи й досі закриті на карантин, а на самоізоляцію та дистанційне навчання відправлено 331 клас у 130 столичних школах.