«Моя хата скраю – першим ворогів зустрічаю»: військам тероборони пропонують зберігати зброю вдома

06.10.2020 10:50   -

Про пропозиції від заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергія Кривоноса щодо зберігання службової зброї вдома для тероборони, а не як зараз у військових комісаріатах чи відділках поліції , – повідомляє Український мілітарний портал.

На думку Сергія Кривоноса така концепція дозволить швидше реагувати на загрози та за потреби протистояти диверсійним групам.

Це не означає, що як тільки відповідний закон буде ухвалено, цю зброю «роздадуть з машин».

«Люди повинні пройти відповідну перевірку та підготовку. Отримати зброю вони мали б тоді, коли їхнє приміщення буде обладнане сейфом та сигналізацією, відповідно до чинних законів України», – розказав Сергій Кривоніс.

Зберігаючи зброю вдома, а не в місцях про які противник може дізнатися й захопити, військові у потрібний момент здатні зібратися та завдати удару у відповідь, вважає Кривоніс.

«Принцип, за яким зброя повинна зберігатися у військкоматах або безпосередньо у відділках поліції — це маячня. Адже ворог, який прийде на нашу територію, буде знати, де вона зберігається», — пояснив він.

Зберігання зброї військовими вдома не є чимось новим. Для прикладу регулярні військові Ізраїлю у разі відпусток чи звільнення мають при собі штатну зброю, аби в разі чого прибути до частини та не витрачати час на її отримання та інші формальності.

Принцип зберігання зброї вдома у резервних військах та формуваннях реалізований у Швейцарії, там є загальна військова повинність і у громадян окрім зброї вдома зберігається амуніція та боєкомплект.

Добровольчі воєнізовані формування в Естонії, відомі як Союз оборони або Кайтселійт, за аналогічним принципом для своїх учасників надають зброю та амуніцію для зберігання вдома, – завершується повідомлення.

Нагадуємо, що 30 вересня Зеленський підписав Указ про запровадження Дня територіальної оборони України. Відтепер відзначатимуть його щороку в першу неділю жовтня.