Давній козацький некрополь поруч Кодацької фортеці під загрозою дерибану

10.11.2021 11:40   -

Поблизу козацького кладовища у селі Старі Кодаки, що неподалік від міста Дніпра, планують збудувати церкву. Відповідне рішення ухвалила Новоолександрівська сільська рада. За даними кадастрової карти, частина території кладовища – у приватній власності, – повідомляє Суспільне.

Найдавніші надгробки на території козацького кладовища у Старих Кодаках датовані першою чвертю ХІХ сторіччя. Проте давній козацький некрополь досі не має статусу пам’ятки. Місцеві жителі випасають на цій території худобу.

Дніпропетровщина: чому біля давнього козацького цвинтаря планують збудувати церкву

Кілька кіз належить Володимиру Колосову, який живе навпроти кладовища вже близько п’ятдесяти років. За його словами, тварини надгробкам не загроза, на відміну від мародерів.

«Раніше ж до цього кладовища не було інтересу ніякого. Повибивали хрести, ковадлами вибивали. Виламували там, здавали на метал», – каже чоловік.

За словами директорки Обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідії Голубчик, на відміну від Кодацької фортеці, кладовище не має статусу пам’ятки.

«Для того, щоб будь-який об’єкт отримав статус пам’ятки, необхідно, щоб науковець статусу, не нижче кандидата історичних наук, провів дослідження цього об’єкта. Встановив час і визначив критерії визначення цього об’єкта як майбутньої пам’ятки і рекомендував його до внесення у реєстр пам’яток», – пояснює вона.

Нині, каже Лідія Голубчик, ніхто з науковців не вивчає кладовище. Однак його територія є частиною охоронної зони Кодацької фортеці.

«Червона лінія навкруги фортеці — це охоронна зона пам’ятки. Тобто, кладовище в межах впливу фортеці. Для цієї містоохоронної зони виписаний жорсткий режим будь-яких перетворень», – додає вона.

Дніпропетровщина: біля давнього козацького цвинтаря планують збудувати церкву

Отже, за словами Лідії Голубчик, будь-яке будівництво на цій території мають погоджувати з Міністерством культури та інформаційної політики. Після отримання дозволу на території мають провести археологічне обстеження.

Згідно з кадастровою мапою, частина території кладовища знаходиться у приватній власності. За словами Лідії Голубчик, для цього не може бути жодних законних підстав. Ділянка розміром у 15 соток, за даними кадастру, належить Леоніду Руженському. Суспільне зателефонувало за вказаним номером, однак абонент поза зоною досяжності.

Спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоолександрівської сільської ради Зоя Кучіна сказала, що не компетентна у цьому питанні. Суспільне написало запит Новоолександрівській сільській раді, щоб розібратися у ситуації.

За словами історика Єгора Засипкіна, поселення навколо фортеці існувало з ХVІІ сторіччя. Могили ХІХ сторіччя, розташовані на кладовищі, каже він, з точки зору археологів, вважаються свіжими. Розривати їх не лише неетично, але й небезпечно.

  • Перша Кодацька фортеця була збудована поляками у 1635 році, того ж року її зруйнували козаки.
  • Наступну фортецю звели у 1638 році. Її знищили у ХVІІІ сторіччі, а залишки ліквідували за радянських часів, коли тут почали добувати граніт.
  • Наразі від фортеці лишився тільки один земельний вал.
  • На розкопках козацьких поховань у Старих Кодаках археологи знайшли сліди давніх цивілізацій.