Кілька десятків мігрантів прорвали кордон і потрапили з Білорусі до Польщі

10.11.2021 09:45   -

Дві великі групи мігрантів потрапили з Білорусі до Польщі, прорвавши загорожу в околицях Кринки і Біловежі, – повідомляє видання Onet.

За словами прессекретаря Підляської прикордонної служби Катаржини Зданович, в обох випадках іноземці застосували силу.

Як зазначається, деяких мігрантів вдалося повернути на білоруську сторону, інших розшукують.

Polskie Radio Białystok з посиланням на польські служби повідомило, що мігранти отримували харчування від білорусів.

«В іноземців є намети, спальні мішки, а ввечері вони розпалюють багаття, щоб зігрітися. За ними постійно стежать білоруські служби», — наголошує видання.

Тим часом незалежні білоруські блогери публікують інформацію про формування ще однієї групи мігрантів, яку привезуть до кордону з Польщею.

Після введення санкцій проти Білорусі за фальсифікацію президентських виборів, придушення опозиції та протестів на кордон Євросоюзу (Польща, Литва, Латвія) ринув потік мігрантів із країн Близького Сходу. У Європі впевнені, що режим Олександра Лукашенка навмисно створив міграційну кризу (збільшивши авіарейси з країн Близького Сходу), щоб помститися. Офіційний Мінськ звинувачує у кризі Європу, яка нібито сама відчинила двері для мігрантів, зокрема із захопленого талібами Афганістану, і відмовляється їх приймати.

8 листопада до кордону Польщі прибула колона із тисяч мігрантів. Її супроводжували силовики Білорусі, які зрештою зігнали людей у ліс, коли ті дійшли до білоруського прикордонного переходу «Брузги». Мігранти намагалися штурмом прорвати кордон, але польські силовики та військові цього не допустили. Польща посилила кордон військами, як і Білорусь.

9 листопада ЗМІ повідомили, що білоруські прикордонники перекинули сотні мігрантів до кордону з Литвою. Країна на місяць запровадила на кордоні надзвичайний стан.

Польський премʼєр Матеуш Моравецький заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко має «керівника у Москві», а також про «сценарій відродження Російської імперії».