Данські вчені створили технологію 3D-друку людських кісток-протезів

15.03.2020 11:19   -
Автор:

У Данії молода компанія Particle3D змогла створити революційну технологію, що дозволяє здійснювати 3D друк кісткових протезів для людей. Протези виготовляються з ортофосфату кальція – цей матеріал вже давно використовується в медицині.
Проте, нова технологія має дивовижні можливості – з часом такі імпланти можуть перетворюватись у тілі пацієнта на органічні тканини. Речовина протезу може заміщуватися органічними клітинами, а дослідження на тваринах показали, що в такі протези уже через 8 тижнів після імплантації проростають кровоносні судини. Деякі дослідження із залученням людей у США довели, що протез може повністю заміщуватись органікою за 1 рік.
Bone Implant for Research to Validate Invention
Більше того, раніше протези виготовлялись індивідуально, а тому це була унікальна ручна робота. Тепер не менш унікальні протези може створювати 3D-принтер, при цьому він здатен виготовляти протези із пористою структурою, подібною до справжніх кісток.
Щоб створити протез, достатньо лише зробити сканування пошкодженої кістки і програма сама створить потрібну копію-протез. Крім того, при створення протезу, його можна насичувати певними речовинами (ліками, наприклад), які поступово, під час перебування протезу в тілі, будуть вивільнятись і спричиняти тривалий ефект.