Чи зможуть хворі проголосувати, а члени виборчих комісій не захворіти?

24.10.2020 11:33   -

Члени дільничних комісій масово відмовляються приходити додому до виборців, які виявили бажання проголосувати вдома під час місцевих виборів 25 жовтня, через страх за власне здоров’я, – розповідає Новинарня.

Про це повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час пресконференції у п’ятницю, 23 жовтня.

“Члени дільничних виборчих комісій у більшості регіонів попереджають, що відмовлятимуться від так званого “голосування на дому” (з переносною виборчою скринькою), оскільки там можуть голосувати хворі на COVID-19 і ті, хто перебуває на самоізоляції. Також вони заявляють, що не братимуть участь у голосуванні на спецдільницях через небезпеку для свого здоров’я”, – зазначив Кошель.

За його словами, подібні заяви від членів ДВК є масовими. Зокрема, Комітет виборців зафіксував їх у Вінниці, Дніпрі, Хмельницькій, Запорізькій, Тернопільській та інших областях.

“Тобто 25 жовтня існує досить серйозний ризик бойкоту голосування з переносною виборчою скринькою з боку членів виборчих комісій через страх заразитися“, – попередив голова КВУ.

За його словами, ключова причина такої поведінки членів ДВК полягає в тому, що держава не забезпечила їх належними засобами особистого захисту.

“Держава не профінансувала належним чином протиепідемічні заходи. Це провина насамперед української влади, Кабінету Міністрів. (…). Держава самоусунулась від вирішення цієї проблеми, і на багатьох дільницях члени ДВК працюватимуть за формулою “захисти себе сам”, – констатував Кошель.

Цікаво, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час пресбрифінгу запевняв, як завжди, що право хворого громадянина на волевиявлення буде дотримано, а право членів комісії не захворіти під час відвідувань хворих буде забезпечено відповідними засобами захисту.

“Звісно, зможуть, це конституційне право будь-якого громадянина – брати участь у виборах. Якщо людина хворіє COVID-19, вона має звернутися до територіальної виборчої комісії до 20:00 останньої п’ятниці перед днем голосування і залишити заяву, що хоче проголосувати вдома у зв’язку з коронавірусною хворобою. В день голосування комісія приїде додому з усіма засобами індивідуального захисту”.

Раніше громадська мережа “Опора” повідомляла про випадки відмови членів ДВК від роботи на спецдільницях у лікарнях, де лікують хворих на COVID-19, зокрема у Львівській області.

Як відомо, виборці, які перебувають на самоізоляції у зв’язку діагностованим коронавірусним захворюванням або підозрою на COVID-19, мають право проголосувати вдома, подавши відповідну заяву в ДВК.