Бундестаг офіційно обрав Шольца новим канцлером Німеччини

08.12.2021 17:51   -

8 грудня німецький парламент обрав соціал-демократа Олафа Шольца новим Федеральним канцлером. Під час голосування кандидатуру Олафа Шольца підтримали 395 депутатів. Голосування було таємним, депутатів викликали поіменно в алфавітному порядку.

Так, для обрання кандидату було достатньо отримати 369 голосів. Близько полудня (13:00 за київським часом) він складе присягу.

Відтак 63-річний Шольц став дев’ятим канцлером ФРН і четвертим канцлером від Соціал-демократичної партії.

Нагадаємо, 24 листопада Німеччина офіційно сформувала нову урядову коаліцію та визнала Олафа Шольца наступником Ангели Меркель на посту Федерального канцлера. В коаліційній угоді зазначається, що новий уряд готовий підтримати рух України в ЄС.

2 грудня відбулось офіційне прощання Ангели Меркель з посадою канцлера Німеччини. 

Після голосування Шольц попрямує до палацу Бельв’ю, де президент Франк-Вальтер Штайнмаєр офіційно призначить його канцлером.

Далі Шольц знову повертається до Бундестагу, де близько полудня (13:00 за київським часом) складе присягу.

Після цього він разом з 16 новими членами свого уряду знову вирушить до президента, який офіційно призначить їх. У другій половині дня міністри складуть присягу в Бундестазі. 

Потім Шольц вирушить до канцелярії на церемонію передачі влади з Ангелою Меркель.

Соціал-демократична партія Німеччини, яка здобула перемогу на вересневих виборах, сформувала коаліцію з Вільною демократичною партією та “Зеленими”. Офіційно коаліційну угоду підписали 7 грудня.

Ангела Меркель не висувала свою кандидатуру на виборах, її партія ХДС після поразки обере у січні повністю нове керівництво.