Компанія Pfizer опублікувала попередні результати дослідження: три дози вакцини нейтралізують варіант коронавірусу «Омікрон»

08.12.2021 17:03   -

Три дози вакцини Pfizer-BioNTech проти коронавірусу нейтралізують варіант «Омікрон», який стрімко поширюється світом.

Про це свідчать результати попередніх лабораторних досліджень, опублікованих компанією Pfizer.

За даними дослідників, після третьої дози вакцини рівень титру антитіл, що нейтралізують вірус, зростає в 25 разів, якщо порівняти з двома дозами проти «дикого» або початкового та інших варіантів COVID-19.

Так, середній геометричний титр (GMT) нейтралізаційних антитіл проти варіанта «Омікрон» становив 154 (після трьох доз), 398 проти варіанта «Дельта» (після трьох доз) та 155 проти початкового штаму (після двох доз).

Водночас зазначається, що через те, що 80% епітопів (частини макромолекули антигена, що розпізнається імунною системою, зокрема антитілами, B-

Дані показують, що третя доза Comirnaty (BNT162b2) збільшує титри нейтралізуючих антитіл у 25 разів у порівнянні з двома дозами проти варіанту Омікрон (Omicron).

Двох доз цієї вакцини може бути недостатньо для захисту від зараження варіантом “Омікрон”, однак вони все ж таки можуть дати захист від важкого перебігу захворювання, оскільки 80% епітопів у спайковому білку, що розпізнається CD8 + Т-клітинами, не схильні до мутацій у варіанті “Омікрон”.

Виробники вакцини наголошують, що вводити третю дозу вакцини можна людям віком від 18 років не раніше, ніж через 6 місяців після отримання другої дози. Проте людей з імунодефіцитом бустерною дозою можна щепити вже через 4 тижні.

Окрім цього, компанії продовжують працювати над вакциною проти варіанту «Омікрон» для підвищення рівня та тривалості захисту від нього.

Раніше вчені з Африканського науково-дослідного інституту охорони здоров’я заявили, що антитіла до коронавірусу, які утворюються після вакцинації препаратом від Pfizer, виявилися у 40 разів менш ефективними проти нового штаму «Омікрон».

11 листопада в Ботсвані виявили новий штам коронавірусу «Омікрон», але першими про нього повідомили представники МОЗ із Південно-Африканської Республіки. Вони провели кілька досліджень і виявили дуже швидке поширення цього штаму в деяких регіонах країни. Учені вважають, що він може бути небезпечнішим за усі відомі штами. Його ускладнена мутація, імовірно, дозволяє оминати захист антитіл. Випадки зараження вже зафіксували на всіх континентах, окрім Антарктиди.

Через штам багато країн світу запровадили обмеження на поїздки своїх громадян у ПАР, Ботсвану, Лесото, Есватіні, Зімбабве, Намібію та Мозамбік. Україна ухвалила рішення, що всі, хто прибуватиме із цих країн, мають пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію.

В Україні «Омікрону» поки немає. У ВООЗ закликають не панікувати через цей штам, смертей від нього ще не зафіксували.